Po hrádku, který byl založen ve 2. pol. 13. st., jsou viditelné reliéfní zbytky, z příkopů se zachovala SZ část s náznakem valu.
Příkop na severozápadě
© Roman Řezáč 01/2005
Dobře patrné reliéfní zbytky hrádku leží necelých 200m západně od školy v severním svahu Bučovic. Místu se říká jak je obvyklé také Hradiště. Jinak často také kopec Kalvárie. Velký vliv na zachovalost místa měl Kníže Jan Lichtenštejna, který ho nechal přeměnit na park, čímž došlo k zarovnání jádra, které je teď rovné a téměř kulaté, vedly na něj schody, dnes již téměř zaniklé a byla také odkopána část příkopů. Jiná část však zřejmě zanikla díky prudšímu svahu postupně i erozí. Dnes hrádek znovu částečně zarůstá křovím a z příkopů se dobře zachovala jen severozápadní část s náznakem valu vybíhajícího západně pod jádrem.
historie

Podle archeologických nálezů byl hrádek založen ve druhé polovině 13.století, později stála v Bučovicích i tvrz, ale její pozůstatky byly objeveny v nádvoří zámku, takže stála jinde. Bučovice se objevují poprvé v predikátu Voka z Bučovic v roce 1322.

Jihomoravský kraj,  Vyškov  (VY), Bučovice