Ocelový most převádí trať Praha - Moldava v Krušných horách přes údolí Bouřlivce. Postaven byl roku 1883, dodnes se zachovala původní konstrukce. Strmé svahy pod opěrami zpevňuje kamenný zához.
Most z trosek textilní továrny v údolí Bouřlivce
© Ivan Grisa 07/2010
Most dominuje východní části města Hrobu, zvané Mlýny. Příjezd autem po silnici I/27 od Dubí či Litvínova, resp. po silnicích II. třídy od Teplic, parkovat je možné přímo pod mostem u trosek někdejší textilní továrny. Nejbližší autobusová zastávka Hrob, Mlýny (linky z Teplic a Oseka) se nachází asi 100 m pod mostem, nejbližší železniční stanice Hrob asi 500 m západně (cesta po kolejích je samozřejmě nelegální, ale možná). Vstup na samotný most je pochopitelně zakázán!

Železniční most nad údolím Bouřlivce v Hrobu - Mlýnech

Společnost Pražsko-duchcovské dráhy se kromě stavby své kmenové trati ze smíchovského nádraží přes Rudnou, Podlešín, Slaný, Louny a Obrnice do Duchcova resp. Mostu snažila vybudovat i přímé železniční spojení severočeské hnědouhelné pánve se sousedním Saskem, kam až do konce 19. století směřovala většina zdejší těžby. Rozestavěla proto technicky velmi komplikovanou trať Most - Louka u Litvínova - Dubí - Moldava, která se měla napojit na saskou trať do Freibergu. Síly společnosti, podlomené vleklou hospodářskou krizí po krachu na vídeňské burse, však stačily jen na úsek Most - Hrob (otevřen 16. 5. 1877), nejnáročnější úsek přes hřeben Krušných hor už dokončil ve své režii stát, který společnost převzal. Doprava uhlí do Saska byla zahájena 6. 12. 1884, ostatní nákladní doprava 20. 1. 1885 a osobní doprava až 18. 5. téhož roku. Pro překonání výškového rozdílu více než 400 m mezi nádražím v Hrobě a hřebenem hor bylo nutno trať vést strmým stoupáním po úbočí,…  číst dále

Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Hrob