Hrad přestavěný na zámek. Gotický hrad z konce 13. stol. přestavěný na přelomu 15. a 16. stol. Smiřickými. Po požáru r. 1558 přestavěn v l. 1560-1593 na renesanční zámek. F. A. Špork v r. 1696 přestavěl barokně a zřídil park. Dnes domov důchodců.
Lysá nad Labem se nachází 15 km západně od Nymburka a 12 km východně od Brandýsa nad Labem.
Dostupná je snadno jak autobusy, tak vlakem, leží na železniční trati Praha - Lysá nad Labem - Kolín a Děčín - Lysá nad Labem.
V okolí, 6 km jihozápadně, najdeme Skansen lidové architektury Polabí a zámek v Přerově nad Labem.
9.1. 2006

historie

První zprávy o osadě Lysé (dnes osada Stará Lysá) se objevují v Kosmově kronice k r. 1037, kdy zdejší hradiště bylo jedním ze středisek knížecí moci v Čechách. Jeho přesnou polohu se však dosud nepodařilo spolehlivě určit. Archeologické nálezy potvrdily existenci tvrziště v dnešní osadě Staré Lysé a je pravděpodobné, že ke vzniku nového sídliště došlo přenesením staré osady na nové, bezpečnější

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 27.4. 2004

půdorys areálu, čárkovaně objekty zbořené po r. 1842