Dne 10. 2. 1879 došlo v důsledku zanedbání zásad bezpečnosti těžby na dole Döllinger severně od Duchcova k průvalu teplických léčivých vod, při kterém zahynulo 21 horníků. Jejich pomník stojí v jižní části starého městského hřbitova.
Tam se chci podívat
Pomník od jihu, v pozadí rybník Barbora

Katastrofa na dole Döllinger u Duchcova 10. února 1879

Zanedbání zásad bezpečné těžby a bezohledné rabování uhelné sloje v blízkosti teplických pramenů vedlo 10. února 1879 k důlní katastrofě na dole Döllinger, který se nacházel severně od Duchcova, východně od silnice do Oseka. Průval reservoáru léčivých vod vedl ke smrti 21 horníků na Döllingeru a dalších dvou na sousedním Nelsonu. Zároveň došlo ke ztrátě pramenů, které je od té doby nutno z hlubin země uměle čerpat.
Oběti katastrofy byly po vyčerpání vod pohřbeny v jižní části starého městského hřbitova, kde jejich památku dodnes připomíná zachovalý pomník.
Ivan Grisa, dle Měchýř - Matějček: Černé miliony, Severočeské nakladatelství 1987, 16.1. 2011
    Ústecký kraj,  Teplice  (TP), Duchcov