tvrz Drahanovice

Černá věž
Pozůstatky tvrze se zachovanou Černou věží. První zmínka z r. 1351. V 15. st. pobořeno husity, v r. 1481 opět postaveno. Pozdější renesanční podobu dali tvrzi Stvolové, kteří ji drželi od r. 1520. Počátkem 70. let 20. st. byla věž opravena.
Graficke pismenko Tvrz se nachází nedaleko malého, leč hezkého přístupného zámku v Náměšti na Hané, nedaleko Olomouce. Tvrz je po příjezdu do obce Drahanovice viditelná po levé straně (ze strany od Olomouce). Od loňského roku (2003) je opravena a zpřístupněna vždy ve středu v sobotu a v neděli. Jsou v ní umístěny sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci vážící se tomuto regionu.
17.11. 2003

Černá věž v Drahanovicích
    Gotická čtyřboká věžovitá tvrz o pěti patrech s točitým schodištěm zv. "Černá věž", 24 m vysoká. Renesančně přestavěna Janem Drahanovským ze Stvolové roku 1567 a do dnešní podoby upravena roku 1850 (zejména střecha). Dále zachovány části gotické ohradní zdi a sklepy.
    3.10. 2003
    Tvrz v Drahanovicích je doložena roku 1351. V 2. polovině 14. století byla vystavěna její hlavní část, kamenná věž, která se dochovala do dnešních dní. V druhé polovině 16. století za Drahanských ze Stvolové byla tvrz upravena renesančně.
    Radim Bystroň 2003, 17.11. 2003
    První zmínka o obci pochází z r. 1322, kdy zde žil zeman Přibík z Drahanovic. Stojí zde tvrz zvaná “Černá věž“. Původní tvrz byla asi zpočátku dřevěná, ale na přelomu 13. a 14.stol. došlo ke stavebním úpravám. Byly vybudovány čtyři kamenné gotické obrané věže, chráněné vodním příkopem a areálem bažin. Ty byly napájený potokem Zlatá stružka, na kterém tehdy probíhalo rýžování zlata. Koncem 15. stol. byli majiteli Drahanovští z Pěnčína. V 16.

Ivo Rozehnal , 19.1. 2010