tvrz Drahanovice

Černá věž
Pozůstatky tvrze se zachovanou Černou věží. První zmínka z r. 1351. V 15. st. pobořeno husity, v r. 1481 opět postaveno. Pozdější renesanční podobu dali tvrzi Stvolové, kteří ji drželi od r. 1520. Počátkem 70. let 20. st. byla věž opravena.
Drahanovice
"tzv. Černá věž"
2003 ©Radim Bystroň
Graficke pismenko Tvrz se nachází nedaleko malého, leč hezkého přístupného zámku v Náměšti na Hané, nedaleko Olomouce. Tvrz je po příjezdu do obce Drahanovice viditelná po levé straně (ze strany od Olomouce). Od loňského roku (2003) je opravena a zpřístupněna vždy ve středu v sobotu a v neděli. Jsou v ní umístěny sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci vážící se tomuto regionu.
17.11. 2003

Černá věž v Drahanovicích
    Gotická čtyřboká věžovitá tvrz o pěti patrech s točitým schodištěm zv. "Černá věž", 24 m vysoká. Renesančně přestavěna Janem Drahanovským ze Stvolové roku 1567 a do dnešní podoby upravena roku 1850 (zejména střecha). Dále zachovány části gotické ohradní zdi a sklepy.
    3.10. 2003
    Tvrz v Drahanovicích je doložena roku 1351. V 2. polovině 14. století byla vystavěna její hlavní část, kamenná věž, která se dochovala do dnešních dní. V druhé polovině 16. století za Drahanských ze Stvolové byla tvrz upravena renesančně.
    Radim Bystroň 2003, 17.11. 2003
    První zmínka o obci pochází z r. 1322, kdy zde žil zeman Přibík z Drahanovic. Stojí zde tvrz zvaná “Černá věž“. Původní tvrz byla asi zpočátku dřevěná, ale na přelomu 13. a 14.stol. došlo ke stavebním úpravám. Byly vybudovány čtyři kamenné gotické obrané věže, chráněné vodním příkopem a areálem bažin. Ty byly napájený potokem Zlatá stružka, na kterém tehdy probíhalo rýžování zlata. Koncem 15. stol. byli majiteli Drahanovští z Pěnčína. V 16.

Ivo Rozehnal , 19.1. 2010