Barokní kostel s gotickou věží. Kostel se prvně zmiňuje r. 1333, po ničivém požáru r. 1654 byla zachována jen věž, zbytek byl nově vystavěn v barokním stylu, stavba byla dokončena r. 1705. Kostel byl znovu opravován po požárech v l. 1769 a 1771. V l. 1993 - 1998 proběhla jeho celková rekonstrukce.
Obec Senice na Hané se nachází v okrese Olomouc, 238 m n. m. Jedná se o typickou hanáckou obec s bohatou historií, s řadou významných památek. Bezplatné parkování automobilů ve možné přímo na náměstí, nebo v přilehlé ulici Zákostelí.
František Kinař, 26.8. 2013
historie

Kostel sv. Maří Magdalény se prvně zmiňuje r. 1333. Do r. 1654 se kolem kostela rozkládal hřbitov. Prvními majiteli kostela byli vladykové ze Senice. Roku 1516 kostel do své správy převzala olomoucká kapitula. Kostel se poté zmiňuje až roku 1654, kdy bohužel vyhořel. Kostel byl zničen do té míry, že byla zachována jen gotická věž a zbytek byl nově vystavěn v barokním stylu. Zajímavostí je, že přístavba byla provedena tak, že věž nestojí přesně v ose kostela, jak si mohou návštěvníci kostela povšimnout. Po dokončení stavby r. 1705 byl téhož roku do kostela pořízen Boží hrob a nová dlažba z bílých a červených kamenů. Další ničivé požáry postihly vesnici vč. kostela v l. 1769 a 1771. Kostel byl po požáru vždy opraven. Roku 1900 se nad obcí rozpoutala silná bouřka, při které blesk uhodil dokonce 2x do věže kostela. Údery byly tak silné, že bylo nutné opravit omítku. Od roku 1958 patří kostel mezi chráněné památky ČR. R. 1968 získal kostel novou…  číst dále

Eliščina cesta

Pověst vypráví, jak paní Eliška, dcera Smila z Kunštátu (vdaná od r. 1464 za Hynka ze Sovince, které patřila i část Senice), se usadila po ovdovění na tvrzi Lysově nedaleko Seničky, a každou neděli odtud jezdila lysovským údolím na mši do kostela v Senici. Tzv. „Eliščina cesta“ prý nikdy nezarostla travou.

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Senice na Hané