ZOO byla zal. r. 1926 spolkem IRIS, původně na místě v Doudlevcích. R. 1958 se stala součástí Parku kultury a oddechu, od r. 1963 je na novém místě. R. 1961 byla M. Vaňouskem založena přilehlá botanická zahrada. R. 1981 se obě zahrady sloučily a osamostatnily se. R. 2003 byl otevřen blízký Dinopark.
© Luděk Pitter 04/2005
Zoologickou zahradu v Plzni najdete v Lochotínském parku, od centra směrem na Karlovy Vary. Na ploše okolo 21 ha je chováno množství savců, ptáků, plazů, obojživelníků i ryb, celkem okolo 1 200 druhů obratlovců a bezobratlých. Velké množství z těchto živočichů si můžete prohlédnou právě jen v zoologické zahradě v Plzni. Je spojena s botanickou zahradou a tak i v prostoru zoologické zahrady dnes najdete množství zajímavých botanických exponátů. Součástí expozice je i statek s domácími zvířaty.
17.4. 2005

Historie Zoologické a Botanické zahrady v Plzni

Zoologická zahrada v Plzni byla založena r. 1926 spolkem IRIS (spolek přátel přírody, akvaristů a teraristů) při příležitosti 25. výročí existence spolku. Je zajímavostí, že v Čechách tehdy existovala jen jedna zoologická zahrada, v Liberci, zřízená německými milovníky přírody. Plzeňská zoo se tehdy rozkládala na území bývalé vojenské plovárny v Doudlevcích při řece Radbuze na ploše 2,5 ha členitého areálu. Po deseti letech provozu se v zoo chovalo cca 70 zvířat, nejen cizokrajných (opice, levhart, lvi) ale i našich (srnec, fretky, myši, vydra). Jako ZOO IRIS, vedená spolkem, existovala do r. 1958. Poté se zoo stala součástí PKO (Park kultury a oddechu) - organizace pod městskou správou. Od r. 1963 se datuje novodobá historie zoo, přestěhované na nové místo v lochotínském parku. Stěhování uspíšil i výskyt Anthraxu (sněti slezinné) na původním místě. V Lochotíně se začínalo jen s 29 druhy zvířat. Od r. 1961 se na místě bývalé…  číst dále

Plzeňský kraj,  Plzeň-město  (PM), Plzeň-Severní Předměstí