Varhany

pohřebiště Boří a nad Ostichovcem, Velký Kosíř
Archeologicky zkoumané opevněné hradiště či kultovní objekt na Velkém Kosíři. Při hradišti mohylové pohřebiště baalberské kultury z období eneolitu asi 3 700-3 200 let př. n. l. Lokalita Varhany, Boří a Nad Ostichovcem.
jihovýchodní val u bývalého vchodu do areálu
© Luděk Vláčil 04/2021
Nejlépe se na hradiště dostanete po cyklostezce do Seloutek. Asi po 350 m za pravotočivou zatáčkou jste na místě. Samotná plocha hradiště je zklamáním, neboť nikde nenajdete náznaky mohyl či nějakou vzpomínku na archeology. Prostor je navíc zalesňován. Za pozornost stojí pouze v severní části upravovaná skaliska a je ještě dobře patrný val též severně u silnice. Největší mohyla je zarostlá a kdybych o ní nevěděl z literatury, ani by mě nenapadlo, že něco takového v místě je. Plusem je však neskutečný výhled, kdy vidíte celou Hanou, Olomouc, Prostějov a při dobré viditelnosti vzdálené hory. Dalším bonusem je nádherná příroda Velkého Kosíře. Západní val již není vůbec čitelný a v jižní části je nepřístupný zarostlý úvoz, kde asi dříve tekl potok. Celý tento úvoz vede k Seloutkám a vytváří neprůchodnou bariéru od východu. Uváděné polní trati na mapách k hradišti od Vápenice neexistují, neboť zemědělci usoudili, že je potřeba zvětšit výnosy. Pluhy tak mění krajinu každým rokem.
Ivo Rozehnal, 24.7. 2015
historie

Hradiště Varhany na jihovýchodním svahu Velkého Kosíře je velmi pozoruhodné. Není stále jasné, zda šlo o typické hradiště nebo o obydlené a opevněné kultovní místo. Objekt hradiště zabírá plochu asi 7,5 ha a byl částečně obehnán valovou hradbou. Ta se v některých místech dochovala, ale již nemá svoji impozantní výšku. V r. 1930 archeolog A. Gottwald popsal obranný val na severozápadní straně až 3 m vysoký a 7-12 m široký. Hradiště bylo opevněno v linii západní a východní, severní část byla lemována skalním srázem a jižní část obtékala dnes již neexistující vodoteč (zde není opevnění jasné). Část západního valu byla ve 20. letech minulého století rozebrána pro hlínu při sázení lesa. Uprostřed východního valu byla asi jedna z bran, kterou naznačuje asi 4 m široká průrva. Velkou zajímavostí je výskyt skříňkových hrobů hned v sousedství valu. První dvě mohyly se nacházejí v jižní části východního valu asi 40 m vzdálené…  číst dále

Ivo Rozehnal - zdroj - Soupis Nem.kult.pam.okr. PV2012, M.Šmíd - pohřebiště kult.nálevkov.pohárů na Kosíři 2012, infotabule v místě NS V.Kosíř, palba.cz, 12.7. 2015

Půdorys hradiště Varhany na Velkém Kosíři u Slatinek
Obrázek Obrázek