V r. 1746 byla v centru Moravské Huzové postavena barokní kaple sv. Floriána. V r. 1788 rozšířena na filiální kostel. Před ním je kamenný kříž z r. 1819 a dřevěný misijní kříž z r. 1933. V r. 1886 postavena fara a od r. 1890 se stala obec farností.
© Luděk Vláčil 10/2015
Moravská Huzová se nachází v okrese Olomouc asi 7 km severně od města Olomouc a 1 km severovýchodně od Štěpánova, jehož je v současnosti místní částí. V centru stojí na návsi farní kostel sv. Floriána. Před ním je kamenný kříž z roku 1819 a dřevěný misijní kříž z roku 1933. Jižně od vsi se nachází Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. Nedaleko od Moravské Huzové bylo v letech 1924-1925 odkryto popelnicové pohřebiště z období 40 000 až 8 000 let př. n. l.
popis

Kostel je jednolodní stavbou s polygonálním kněžištěm, k němuž z každé strany přiléhají menší přístavby. V průčelí stojí hranolová věž s jehlancovou střechou, na níž je makovice s křížem. Fasáda je členěna zaklenutými okny a lizénami. V čele kostela nad vchodem je nika se sochou sv. Floriána a u zdi dřevěný misijní kříž. V presbytáři na klenbě jsou malby čtyř evangelistů a obraz Narození Páně, které jsou dílem malíře Přečka. Ve středu oltáře je velký obraz sv. Floriána a po bocích jsou sochy sv. Cyrila a Metoděje v životní velikosti. Od západu ke kostelu přiléhá kaple Božího hrobu.

historie

Moravská Huzová je prvně zmiňována v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1141. Později se připomíná v listině z roku 1239, kde je ves uvedena pod názvem Huzow, v roce 1373 jako Husovia a v roce 1379 Huzowa. Stavba kaple v Moravské Huzové byla schválena roku 1740 olomouckým biskupstvím. V roce 1746 byla barokní kaple sv. Floriána dokončena a 28.11.1746 vysvěcena hnojickým farářem. Již v roce 1788 byla rozšířena na filiální kostel patřící k hnojické farnosti. V letech 1877-1878 byl kostel upraven a v roce 1886 byla v Moravské Huzové postavena také fara. Od roku 1890 se stala obec samostatnou farností. V roce 1936 byla ke kostelu ze západu přistavěna kaple Božího hrobu. V letech 1954-1965 zde působil nejznámější huzovský kněz ThDr. František Tomášek, který se později stal kardinálem a pražským arcibiskupem. Poslední opravy omítky byli provedeny v roce 1987.

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Moravská Huzová