Dvoupatrový zámek postavený v roce 1615 na místě někdejší tvrze. Střecha věže ve tvaru osmibokého jehlanu pochází z roku 1892, kdy po požáru nahradila původní zastřešení.
© Luděk Vláčil 04/2017
Zámek v Chropyni spravuje Muzeum Kroměřížska. Příležitostné výstavy se konají v rozlehlých sálech v přízemí zámku, kde se nachází i Památník Emila Axmana (1887-1949), připomínající tohoto skladatele a hudebního teoretika, autora mnoha symfonií, sborů a kantát, který v roce 1946 zkomponoval znělku města Chropyně pro dechové nástroje. V prvním patře jsou Rytířský a Ječmínkův sál, v Rytířském sále jsou vystaveny zbraně z třicetileté války a následných válek tureckých. V přilehlých místnostech jsou nastíněny dějiny Chropyně počínaje pravěkem, dějiny místního zemědělství, rybníkářství a lidové kultury. Ve druhém patře zámku je Památník Emila Filly (1882-1953), slavného chropyňského rodáka, malíře, sochaře a grafika, předního představitele expresionismu a kubismu v českém výtvarném umění. Sousedící ...

historie

Zámek v Chropyně je dvoupatrová jednoduchá budova se spoustou oken v kamenných portálech. Budova je zakryta jasně červenou střechou, které vévodí vysoká, štíhlá věž. V přední části jediného zámeckého křídla je krátké podloubí a nedaleko něj stojí kamenná studna s kovanou mříží. Dříve zde stála stará tvrz, z které vznikl kolem roku 1615 renesanční zámek. Přestavba byla provedena v letech 1701-1703

28.5. 2002

O Ječmínkovi
    Před dávnými lety vládl na Hané markrabě, jehož sídlem byla Chropyně. Vládl moudře, poddaní si ho chválili, jeho bohatství rostlo a rostlo. Ale časy se mění a lidé s nimi. Chropyňský markrabě si oblíbil hlučný život ve společnosti přátel a často vyjížděl na hony. Úroda byla honci často podupána a zničena. Lidé bědovali, na hrad si chodili stěžovat, až je dal markrabě vyštvat psy. Markrabě měl choť,

23.10. 2003
    Přízračný průvod
    Místní pověst praví, že za temných nocí, kdy měsíce není vidu (nov), se všechna světla na zámku z ničeho nic rozžehnou a ze zámecké brány mlčky vypochoduje průvod starobyle oblečených postav. Jsou to duchové šlechticů na zámku dříve sídlících, kteří neznámo kam a proč kráčejí.
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Chropyně