Kamenný akvadukt vede tok Počápelského kanálu – Haldy nad Spojilským odpadem. Akvadukt byl vybudován společně s kanálem Halda r. 1496 jako součást pernštejnského pardubického vodního systému, tvořeného mnoha rybníky a uměle vytvořenými kanály. V 80. letech 20. stol. prošel akvadukt rekonstrukcí.
Akvadukt na Židově
Cesta k akvaduktu není složitá. Ve čtvrti Pardubic zvané Židov zatočíte z hlavní silnice zvané Husova, po které jezdí autobus č. 9, do ulice Do Nového (je zde elektrotechnická škola – lyceum). Půjdete stále po této silničce asi 500 m a dojdete k akvaduktu. Není moc velký, ale je zajímavý a stojí za to si ho prohlédnout. Jako raritu nabízím přítomnost nutrie říční, která údajně uplavala ze Sezemic. Bydlí tu již třetím rokem, je nebojácná a břehy Spojilského odpadu považuje za své teritorium.
Rodochrozit, 10.7. 2012
popis

Akvadukt je umělý vodní kanál, který vede vodu z místa jejího zdroje do místa její spotřeby. Latinský název se skládá ze slov aqua – voda a ducere – vést. Akvadukt překonává různé překážky, které mu stojí v cestě a často tak vypadá víc jako most než jako vodní koryto.

historie

Akvadukty a napájecí kanály (tzv. stoky) byly součástí pardubické rybniční soustavy. Díky rybníkářství – budování rybníků za účelem chovu ryb – se voda z četných bažin a mokřin soustředila v rybnících a vysušená půda mohla být zemědělsky využita. První strouhy, kanály a rybníky byly vybudovány již v 11. století benediktiny z Opatovického kláštera, známou rybníkářskou oblastí se stalo Pardubicko až za pánů z Pernštejna v období konce 15. – pol. 16. století, kdy se propracovaná rybniční soustava skládala z přibližně 250 rybníků a cca 30 km napájecích kanálů. Za tvůrce pardubické rybniční soustavy je považován pernštejnský fišmistr Kunát Dobřenský (fišmistr – porybný, správce rybníka). V 18. století byly rybníky vysoušeny, aby se mohla využít výnosnější orná půda. Kamenný akvadukt ležící za pardubickou čtvrtí Židov je křížením “stoky” Haldy (také Počápelského kanálu) a Spojilského odpadu. Halda byla vybudována r. 1496…  číst dále

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Pardubice-Bílé Předměstí