Březinův mlýn byl vystavěn na místě původního Heršovského hamru z r. 1407. R. 1708 ho koupil opat V. Vejmluva a vytvořil zde panský dvůr. Další z majitelů, Alois Březina mlýn přestavěl na válcový a byl úspěšným podnikatelem. R. 1954 byl provoz mlýna úředně zastaven. Dnes je mlýn v soukromém majetku.
Hlavní obrázek místa
celkový pohled na objekt čp.2
mlýn nyní prochází celkovou rekonstrukcí. Podle mého mínění je zbytek po tvrzi dnes jako přístavek vypadající objek na levo.
© jiri doležal, 10/2011
Horní Hamry vznikly na místě hamru, který se původně jmenoval Heršovský (zapsán roku 1407).
Od roku 1478 ho vlastnil hamerník Fremdl. Další doložená historická zmínka je z roku 1708, kdy celý majetek koupil opat Vejmluva a vytvořil zde panský dvůr.
Z bývalého hamru byl vystavěn Březinův válcový mlýn, který částečně narušil renesanční tvrz č. p. 2 (teď se jeví jako přístavek s mansanrdovou střechou vlevo od budovy mlýna).
Tvrz se však částečně zachovala i s bývalým výměnkem čp.18 (dnes v dezolátním stavu,nachází se na soukromém pozemku).
jiri doležal (zdroj:turisticko-vlastivědný průvodce obcemi a jejich okolím Ždársko, Hynek Jurman; oficiální stránky Hamru nad Sázavou), 17.10. 2011

    popis

    Hamr (z německého der Hammer - kladivo, buchar) byl mlýn na zpracovávání surového železa nebo i k vyrábění výrobků ze železa - srpů, kos, orného nářadí, zbraní.
    7.11. 2011

    Vložit do oblíbených
    Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Hamry nad Sázavou

    Místa v okolí

    Základní informace místa
    ID místa: 10493
    Typ místa: mlýn
    Podkategorie: vodní
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: nepřístupno
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=10493
    Uveřejněno: 7.11.2011
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama