Akciový pivovar v Prostějově stojí ve východní průmyslové části města, výstavba začala v roce 1897, jeho specialitou bylo 16° pivo Černozdroj vařené výhradně z hanáckého ječmene. Dnes sídlo několika soukromých firem.
Hlavní obrázek místa
Akciový pivovar Prostějov - Pohled na hlavní budovu z Vrahovické ulice.
© Ivo Rozehnal 2007
V minulosti byl pivovar pozoruhodnou stavbou a skýtal kulturní vyžití obyvatel. K pivovaru přiléhala Pivovarská zahrada, tzv. Akciák. V kaštanových alejích býval altán, kde hrávala hudba a počátkem minulého století zde četné spolky konaly akce. Na zahradu navazovala oblíbená Akciová restaurace s kuželnou. Ta byla nakonec odstřelena, aby ustoupila další unikátní stavbě. Na jejím místě drží sloupy úsek Hanácké estakády, dálnice Brno-Olomouc. V Akciáku bývaly i tenisové dvorce a již první zápasy v roce 1894 patří u nás k těm nejstarším! Roku 1910 tu též vzniká tenisový oddíl při SK Prostějov. Severně obtéká pivovar říčka Hloučela. Zde majitelé pivovaru vybudovali menší rybníček. Původně sloužil k výrobě ledu na chlazení pěnivého moku.
Ivo Rozehnal 03/2008, 9.3. 2008

    historie

    Pivovarská tradice v Prostějově sahá hluboko do 14. století. Tehdy tu právo vařit a šenkovat, mělo na 31 domů. V roce 1897 započala výstavba Akciového pivovaru, na popud Hospodářského spolku ve městě. Vznikl tak velice moderní provoz, který se neustále modernizoval. Prvorepublikové město bylo jednou ze štik státního průmyslu a nejinak tomu bylo v pivovarnictví. Vyráběly se hlavně klasická světlá piva 10° a

    Ivo Rozehnal - podle www.pivovary.info03/2008, 9.3. 2008

    Vložit do oblíbených
    Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Prostějov

    Místa v okolí

    Kontaktní informace
    Vrahovická 57
    796 01 Prostějov
    Základní informace místa
    ID místa: 6084
    Typ místa: technická památka
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: nepřístupno
    Uveřejněno: 21.6.2008
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama