Kamenná boží muka z roku 1727 představují hodnotnou ukázku barokní kamenické práce, typickou pro tuto oblast Vysočiny. Na soklu je dnes již téměř nečitelný nápis „1727/ TITO BOŽÍ/ MUKI DAL PO/STAWIT PA/VEL FATINA/ NA PAMÁTKU/ UMUČENÍ PÁNA“. Dřík je hladký, lehce vydutý, lucerna má tři mělké niky.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Bezděčín (německy Besdietschin) je malá vesnice, dnes místní část městyse Batelov. Název obce vznikl z osobního jména Bezděk a znamenal Bezděkův dvůr či Bezděkova ves. Ves je poprvé zmiňována roku 1400. Leží na silnici mezi Horní Cerekví a Batelovem, prochází jí cyklostezka Greenway ŘV.
6.2. 2020

historie

Kamenná boží muka z roku 1727 představují hodnotnou ukázku drobné barokní kamenické práce v podobě typické pro tuto oblast Vysočiny. Na čtyřbokém podstavci zdobeném rytými rámy je dnes již téměř nečitelný nápis „1727/ TITO BOŽÍ/ MUKI DAL PO/STAWIT PA/VEL FATINA/ NA PAMÁTKU/ UMUČENÍ PÁNA“. Dřík je hladký, v podobě toskánského, lehce vydutého sloupu. Na něm je čtvercová krycí deska se čtyřbokou lucernou se třemi mělkými, půlkruhově zaklenutými

křížek, boží muka
     Jihlava  (JI)