Soubor budov vodního panského mlýna založeného krátce před rokem 1617, zvaný dříve Podhradní mlýn. Mlýn dvakrát vyhořel, naposledy r. 1894. Budova mlýnice je téměř zničena a obydlí mlynice chátrá.
Pohled do dvora mlýna
Že by buldozer něco opravoval?
Panský mlýn patřil pod žádlovické panství. Postaven byl krátce před rokem 1617 majitelem Bouzova Mikulášem Bergerem z Bergu. Ve staré matrice má název "Podhradní mlýn". Podle listiny z r. 1696 byl majitel povinen odvádět panstvu z Bouzova ročně 50 zl. ze 3 mlýnských složení. Mlýn dvakrát vyhořel, r. 1894 naposledy 2005.
Do místní kapličky, postavené asi r. 1820, darovala manželka mlynáře Balatky zvon. V obci stojí také parní pila, postavená r. 1888. Hamry v Bouzově se připomínají již v 15. století.
Mlýn s přilehlými pozemky koupila rodina z Olomouce a postupně jej rekonstruuje, obnovena byla také vodní elektrárna. V mlýně je dochováno pár transmisí, trámové stropy, stolice, pár dveří, oken, pískovcových ostění a parapetů, také kované mříže. Ve výklenku na fasádě budovy byla umístěna ještě i po posledním požáru dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého.
Jaromír Schoffer , 21.1. 2010

popis

Budova mlýnice je téměř zničena a obydlí mlynáře chátrá. Pod patrovou budovou s trámovými záklopovými stropy je také sklepení s valenými klenbami z kamene. Parapety oken jsou z profilovaného pískovce, náhon je vyzděn kamenem. Některá okna v přízemí mají původní mříže. Ve fasádě budovy mlýna je výklenek pro sošku světce. Střechu budovy původně kryl šindel, později eternit.
    Jaromír Schoffer, 9.4. 2010
    Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Doly