Malé Hradisko se nachází na předměstí keltského oppida. V 17.-18. stol. zde stávala tvrz, která velice často měnila majitele. Pravděpodobně vznikla z hospodářského dvora a nakonec zanikla. Její lokalizace se udává do dvou možných míst. Přesné místo však doposud není stoprocentně známo.
Výřez z mapy Politický okres prostějovský 1927 s informací o bývalé zaniklé tvrzi
První písemná zmínka o vesnici Hradisko je již z roku 1358. Předpokládá se však, že obec je mnohem starší. Východně za ní jsou zbytky obrovského keltského oppida Staré Hradisko. Nové osídlení zde snad bylo již koncem 10. století, na což můžou upozorňovat nálezy mincí v obci. Z písemných pramenů z r. 1358 víme, že tu stával panský statek. Ten obdržel výměnou jistý Jan Ozor z Boskovic od Bernarda z Čech. Hradisko díky horské poloze velice často měnilo své majitele. Při jednom z prodejů se dovídáme, že při prodeji rodem Šárovců v roce 1630 zde již stála tvrz. Další zmínka o tvrzi je roku 1651. Ta je uváděna ve výčtu majetku Eleonory Marie Schönwitzové spolu s poplužním dvorem, mlýnem, pilou a zahradou. Do konce 17. století se o tvrzi dovídáme velice často. Na počátku 18. století však byla přestavěna. Patrno je to z listiny z roku 1728. Tehdy přestavěnou tvrz prodal Arnošt Julius z Gellhornu za 15 500 zlatých. Konečným majitelem Hradiska se roku 1762 stal premonstrátský klášter Hradisko u Olomouce. Tehdy též došlo k přídavku jména obce na „Malé“. Donutily to zápisy v účetních knihách, kdy se musela obec nějakým způsobem odlišit. Nejzajímavější zmínka o podobě tvrze v Hradisku pochází z roku 1671. Tehdy majitel Žalkovský z Žalkovic uvedl při sčítání k daním na zdejší tvrzi čtyři komíny. Místo tvrze není přesně známo. Jedna z místních verzí mluví o tom, že na místě tvrze vznikl pozdější panský pivovar (r. 1826), který byl ve 20. stol. přestavěn v tehdejší podnik Tona, kde se vyráběla síta. V tomto prostoru se r. 2002 zbouraly zbývající zdejší budovy a vznikla výrobní hala podniku Topas. Druhá verze hovoří o tzv. Sychrově skále u Skřivánkova, kde by měly být dochovány nějaké valy. Vzhledem k historii samotné obce, která se nachází v bývalém předměstí keltského oppida, nelze brát tyto valy jako prokazatelný…  číst dále
Ivo Rozehnal - podle Z letopisů Malého Hradiska 1997 – K.Sommer a web .soupispamatek.cz, 4.11. 2008
Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Malé Hradisko