Zbytky hrádku z konce 13.století, který se nachází na území vojenského újezdu.
Pohled z přístupové šíje na vzdálený kopec s hradem
© Roman Řezáč 02/2006
Poměrně rozhlehlý reliéf opevnění či hradu zaujal vrchol dlouhé a ploché ostrožny vybíhající do Drahanského žlebu v Drahanské vrchovině. Asi 1 km dlouhá a mohutná ostrožna má výrazný kapkovitý tvar a je orientovaná severovýchodním směrem. Poměrně dlouhá a široká přístupová šíje, která ji odděluje od stoupajícího terénu směrem k Drahanům, je uprostřed snížená a směrem k hrádku opět stoupá a asi 150 m před hrádkem (kde je asi 10 m široká) se výrazně rozšiřuje, asi do šířky přibližně 50 m v místě šíjového příkopu před hradem. Ještě na začátku tohoto rozšíření, téměř 120 m před šíjovým příkopem se však nachází výrazný kopeček s náznakem příkopu a valu směrem k hrádku. Je tedy možné, že jde o pozůstatky obléhání hradu. Samotná plocha hradu se nachází za šíjovým příkopem vylámaném do skály. Má asi 10 m šířky a jeví se jako nedokončený. Jeho jihovýchodní polovina má stále, především na vnější straně výrazné kolmé skalní stěny, asi 7 m vysoké. Opačná strana se jeví jako nedodělaná, hloubka je tu výrazně nižší a stěny nepravidelné. Je však možné, že je jen zanešený, což vzhledem k množství sněhu v době návštěvy nebylo možné určit. Hrad měl tvar přibližně nepravidelného obdelníku, s výrazně zaoblenou východní stranou. Právě celá východní polovina hrádku je obehnána příkopem a vnějším valem. Šířka příkopu kolísá okolo 10 m a má dosud hloubku okolo 2 m. Vnější val je nejlépe zachovaný především na severovýchodní straně, tedy směrem k ukončení ostrožny. A proto, že hrádek nezaujal její konec, ale právě vrcholek, terén za ním ještě delší dobu poměrně mírně klesá a tato strana tedy patřila spolu s tou protilehlou směrem k přístupové šíji k těm nejohroženějším. Obě zbývající strany po bocích hrádku jsou dostatečně strmé, navíc právě jihovýchodní chrání zmiňovaný příkop, který ústí do šíjového. Na opačné straně, té severozápaní, je jen terénní…  číst dále
historie

Skromné pozůstatky hradu z 2. poloviny 13. století, který pravděpodobně založil některý člen rodu pánů z Ceblovic. Je možné, že počátkem 14. století držel Starý Plumlov, zvaný Drahaus, proslulý loupežný rytíř Friduš z Linavy, který musel roku 1312 splnit příkaz krále Jana Lucemburského a hrad zničit. Kolem roku 1320 prodal opavský vévoda Mikuláš II. městečko a hrad Drahus právě králi Janovi. V roce 1322 (nebo 1325) koupil patrně již pustý hrad Drahuš s městečkem Vok z Kravař. Centrem panství pánů z Kravař se stal blízký hrad Plumlov. Název hradu, ležícího nedaleko Drahan, upadl v zapomnění, a po staletí byl nazýván dle lidového podání Starým Plumlovem. Hrad se skládal ze dvou částí, předhradí a vlastního hradu.

redakce, 1.9. 2004

pověsti

Citace : "Dle pověsti sídleli na Starém Plumlově páni z Drahan. Jeden člen rodu pánů z Drahan měl děti Hartmanna, Ottu, Bohuše a Marii, jimž při křtu byly postaveny dvory nazvané po nich Hartmanice, Otinoves, Bohušín, Marín. Ke dvorům usazován poddaný lid a tak během času povstaly jmenované vesnice. Marín však během času zanikl a polnosti jeho přiděleny k městečku Drahanům. "

ivo Rozehnal .- zdroj - Popis okresního hejtmanství Prostějovského- František Faktor 1898, 12.6. 2015

situační náčrt
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek