Dvojdílné hradiště o rozloze asi 3 ha vzniklo v 10. století př. n. l., využito v době halštatské i ve střední době hradištní. Na severní straně val dlouhý 80 m a vysoký až 8 m.
šíjový val na severní straně hradiště v předpokládaném místě brány
© Milan Caha 04/2009
Hradiště najdeme na skalnatém poloostrově Žíkovec nad Orlickou přehradou. Z Voltýřova se na něj dostanete po neznačené, poměrně kvalitní polní cestě. Pokud pojedete autem, je možno jej zanechat na cestě před odbočkou dolů k jezeru (49°32'25.951"N, 14°11'6.876"E) nebo u lesa na úpatí kopce Žíkov (49°32'27.38"N, 14°10'55.93"E). Na kole se dostanete až na vlastní hradiště.
M.C., 28.4. 2009
popis

Ostrožna, na které hradiště leží, byla původně vysoko nad údolím Vltavy a Voltýřovského potoka, chráněná strmými skalními srázy. Hradiště zde vzniklo již v 10. století př. n. l., na počátku pozdní doby bronzové, archeologické nálezy pocházejí rovněž z doby halštatské, ke strážním a sídlištním účelům bylo využito ve střední době hradištní. Pravděpodobně se jednalo o dvojdílné hradiště o rozloze asi 3 ha. Akropole byla na severní straně, na jižní straně byla původně snad dvě předhradí. Předpokládané jižní přehradí je však zalito Orlickou přehradou. Hradiště snad souvisí s protilehlým hradištěm u Vystrkova a mělo za úkol chránit říční brod přes Vltavu. Nejvýraznější opevnění se dochovalo na severní straně, kde úzkou šíji přetíná přírodní sedlovitá prohlubeň, chráněná mohutnou fortifikací, od úrovně sedla až 8 m vysokou. Na této straně se dochoval val v délce cca 80 m. Byl stavěn ve dvou fázích, nejprve jako dřevěno-kamenný, posléze jako…  číst dále

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie hradišť v Čechách, nakladatelství Libri, Praha 2003), 28.4. 2009

hradiště Voltýřov na poloostrově Žíkovec
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek