První zmínka o Děpoltovicích je z roku 1273 kdy ves patřila k příslušenství tepelského kláštera. Statek s tvrzí – později tzv. starý zámek – pochází patrně ze 16. stol., kdy byly Děpoltovice v majetku Šliků.
Děpoltovice
© Luděk Pitter 03/2007
Obec Děpoltovice leží severně od Karlových Varů. Původní tvrz či starší panské sídlo nazývané „starý“ zámek se nachází v zadní části areálu přístupného vjezdem z hlavní silnice. Součásti dnešního areálu je i „nový“ zámek, který je v havarijním stavu.

historie

Podle některých autorů byla tvrz založena někdy ve druhé polovině 16. stol. Podle jiných to bylo dříve. V té době byl statek v majetku Šliků. Posledními držiteli statku byli manželé Oskar a Emilie Moserovi. Dodnes se dochovala velká patrová budova obdélníkového půdorysu, krytá valbovou střechou ozdobená věžičkou. Původní se jeví pouze obvodové zdivo.

Děpoltovice (Karlovy Vary), plán přízemí tzv. starého zámku.
    Obrázek Obrázek