Jeskyně objevená kolem roku 1826. Větší pozornosti se jí dostalo po nálezech J. Szombathyho v roce 1881. Zpřístupněná část jeskyně byla upravena v roce 1951. Jeskyně proslula svými významnými archeologickými a paleontologickými nálezy.
Vchod do jeskyně byl objeven při lámání kamene pro stavbu silnice asi v roce 1826. Po slavných archeologických nálezech J. Szombathyho v roce 1881 se jeskyně dočkala pozornosti a byly objeveny další prostory. Na přelomu 18. a 19. století A. Nevrlý začal provádět návštěvníky. Zpřístupněná část jeskyně byla upravena v roce 1951. Jeskyně proslula díky svým významným archeologickým a paleontologickým nálezům. Ty jsou umně naaranžovány v Dómu mrtvých. Z krápníkové výzdoby je nejzajímavější stalagmit Egyptská mumie, Zkamenělý vodopád a výzdoba vysokého Chrámu přírody.
JC, 23.7. 2006
okruhy, vstupné

prohlídka: cca 40 minut, 350 m vstupné: plné 40,- Kč, důchodci 30,- Kč, snížené (děti 6-15 let, studenti, členové ČSOP) 20,-Kč, děti do 6 let zdarma fotoaparát: 30,- Kč, videokamera: 100,- Kč

Olomoucký kraj,  Olomouc  (OL), Mladeč