Panský pivovar z r. 1879 vybudovaný knížetem Colloredo-Mannsfeldem. V r. 1909 přeměněn na parostrojní. Za II. sv. války zabaven Němci, v r. 1945 zkonfiskován. Výroba zde byla ukončena v r. 1975. V letech 2005–07 byl přeměněn na rezidenční areál.
© Milan Caha 08/2009
Původní panský pivovar stával od roku 1569 v blízkosti zámku, při hospodářském dvoře. Provoz v novém knížecím pivovaru nad rybníkem Papež byl zahájen v roce 1879. Nechal jej vybudovat tehdejší majitel Dobříše, Josef František Jeroným kníže Colloredo-Mannsfeld. V roce 1909 byl modernizován, přeměněn na parostrojní, byla zřízena nová varna. Po první světové válce jej nějakou dobu provozovala akciová společnost Pivovarský průmysl Dobříš, později byl získán zpět do knížecího majetku a zrekonstruován. Poslední soukromý majitel byl Vicardo Karel kníže Colloredo-Mansfeld. Tomu pivovar nejprve za války zabavili Němci, v roce 1945 pak byl zabaven Československým státem a 1. ledna 1948 byl znárodněn. Výroba zde byla ukončena v roce 1975, až do roku 1985 zde měl sladovnu pivovar Staropramen. Poté areál sloužil jako sklady podniku Chirana a od roku 2001 byl objekt prázdný. V pivovarském sklepení se natáčel v roce 2000 film o Jacku Rozparovači. V letech 2005–2007 byl pivovar přeměněn na rezidenční areál.
Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Dobříš