V pol.17.stol dominikáni přestavěli tvrz na zámek. V druhé pol. 20. stol. sloužil jako byty. V současnosti z větší části opuštěný, chátrá. Nepravidelný půdorys zámku nasvědčuje složitému stavebnímu vývoji. V západní části lze tušit věž původní tvrze.
jižní křídlo zámku ze zámeckého parku
Poříčí najdeme 5 km jihozápadně od Českých Budějovic a je součástí obce Boršov nad Vltavou.
Tvrz je prvně doložena v r. 1562. V pol. 17.stol dominikáni přestavěli tvrz na zámek. Nepravidelný půdorys zámku nasvědčuje složitému stavebnímu vývoji. V jeho západní části lze tušit věž původní tvrze.
V současné době je zámek z větší části opuštěný, chátrá a veřejnosti je nepřístupný.
21.1. 2006

historie

První připomínka na Poříčí je z přelomu 14. a 15. stol. kdy se uvádí Bušek z Poříčí a později jeho bratr Jindra. V průběhu 15. a 16. století se na Poříčí vystřídala řada držitelů. Tvrz je prvně doložena v r. 1562, kdy ji Blažej z Pibru prodal Janu Kolikrejtarovi z Kolikrejtu. Od r. 1596 byl majitelem Štěpán Vamberecký z Rohatce a r. 1617 jej koupil Jan Vrábský Tluksa z Vrábí. Majetek mu byl však po

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (doplněno redakcí, 2018), 21.1. 2006
    Nová historie zámku.
    Ještě v roce 2015 se zámek v Poříčí nacházel v neutěšeném stavu. V polovině r. 2016 zámek koupila stavební firma Aubőck (třetina zakázek firmy jsou rekonstrukce památek) a začala s náročnou obnovou. Ta skončila na jaře r. 2019. V západním křídle zámečku je komunitní centrum a v jižním a východním křídle je 13 bytů, které jsou pronajímány rodinám k bydlení. Revitalizován byl i zámecký park, který

Jaroslav Špiroch, 27.4. 2020

popis

Zámek, přestavěný z původní tvrze, je trojkřídlá patrová budova kolem nepravidelného lichoběžníkového nádvoří, které nasvědčuje poněkud složitému stavebnímu vývoji. Okna jsou zdobena ostěním, patro je odděleno pásem. Nad prostým vchodem z nádvoří je malovaný erb barona Karla Leopolda von Claudy a jeho manželky baronky von Wagnerové. V západní části zámku lze tušit věž původní tvrze, na kterou

Hrady, zámky a tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezsku-Jižní Čechy,nakl.Svoboda, kolekt.aut., Jaroslav Špiroch , 27.7. 2009

půdorys přízemí
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Boršov nad Vltavou