Zaniklá středověká tvrz, jediná písemná zmínka z r. 1409 (rožmberská popravní kniha). Tvrz jako rezidence neměla dlouhého trvání, neboť již poč. 15. stol. sídlili majitelé na hradě Maškovci. Pak sloužila jako obydlí kaplanů. Koncem 17. stol. zbořena. Zbytky tvrze zarovnány před koncem 19. století.
Hlavní obrázek místa
Na louce hned za hřbitovní zdi kostela Všech svatých se nacházelo tvrziště s příkopy, zavezenými koncem 19. století.
Kamenný Újezd (lidově Kameňák, německy Steinkirchen) je obec ležící v okrese České Budějovice, zhruba 9 km jihozápadně od krajského města. Nejstarší písemná zmínka o vsi je z r. 1263. Kromě farního kostela Všech svatých je zde ještě barokní fara pod kostelem, čtveřice božích muk, kamenný rozcestník a pozůstatky koněspřežné železnice České Budějovice-Linec. Nedaleko obce stojí na ostrohu nad řekou Vltavou zřícenina hradu Maškovec z 2. poloviny 14. století. V okolí obce jsou na několika místech mohylová pohřebiště různého stáří. Kamenný Újezd u Českých Budějovic je nejdelší název železniční zastávky v ČR.
Wikipedie, mapy.cz, Jaroslav Špiroch, 1.12. 2020
popis

Tvrz stávala v severovýchodní části Kamenného Újezda poblíž farního kostela Všech svatých. Zachoval se popis dle vyprávění pamětníků z r. 1722 (farář Zavadil) ve farní kronice a podrobnější popis tvrziště nám zanechal děkan Karel Müller v kronikářském zápise z r. 1891: "Vršíček ten... byl na zahradě Josefa Šmída (vulgo Fuxy), rolníka v Kamenném Újezdě č. 24, ještě před 6 léty, a sice čtverhranný, asi 30 kroků dlouhý a taktéž široký, jak posud poněkud znáti jest, a byl před 6 léty ještě na dvou stranách, a sice na severní a jižní straně asi 10 kroků širokou stokou obehnán. Rolník ten užíval vršíčku toho jako pole. Jedna strana stružky té as 10 kroků široké, která byla blíže farské zahrady, táhla se od východu ve vzdálenosti 5 kroků od jižní zdi farní zahrady, podél té zdi až k jihozápadnímu konci zdi té. Před 6 léty rolník ten vršíček rozkopal, stružky zemí zasypal, půdu urovnal a stromky na místě tom zasázel. Dle ještě…  číst dále

Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka, Hist.-vlast.spolek Č.B., Daniel Kovář, 2011; Jaroslav Špiroch, 22.12. 2020

historie

Zdejší středověká tvrz vznikla pravděpodobně ve 2. polovině 14. století za Bruna z Újezda. První a zároveň poslední písemná zmínka o ní je z r. 1409 v rožmberské popravní knize, protože panské sídlo brzy poté zaniklo. Během 2. desetiletí 15. století se zdejší majitelé, páni z Drahonic na Strakonicku, usídlili totiž na nedalekém hradě Maškovci a tvrz ztratila svou rezidenční funkci. Budova tvrze vedle kostela pak sloužila jako druhotné obydlí dvou zdejších kaplanů a pravděpodobně vzhledem ke zanedbávané údržbě byla dlouho před koncem 18. století zbořena. Až do 2. poloviny 19. století se tu však zachovalo výrazné tvrziště, takže lze polohu středověkého panského sídla přesně určit.

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka,Hist.-vlast.spolek Č.B.,Daniel Kovář,2011; Jaroslav Špiroch, 22.12. 2020

Jihočeský kraj, Kamenný Újezd