zámek Ohrada

Národní zemědělské muzeum - Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství
Barokní lovecký zámek dal postavit v letech 1708–1713 kníže Schwarzenberg podle návrhu architekta Pavla Ignáce Bayera. V roce 1842 zde bylo založeno lovecké muzeum s rozsáhlými sbírkami trofejí a vycpanin a patří tak mezi naše nejstarší muzea vůbec.
Stávající myslivecká expozice zahrnuje hlavní druhy pernaté a srstnaté zvěře, jejich lov a chov, preparáty zvířat, unikátní sbírky trofejí a loveckých zbraní. Rovněž jsou k vidění četné exponáty z oborů lesnictví a rybářství. Vedle zámku je zoologická zahrada.
Miroslav Trčka, 26.9. 2003

turistické

Výsledný dojem z návštěv zámku: výborný. Důstojný barokní zámek, snadno přístupný. Prohlídka je samostatná. Interiérům dominuje velikostí hlavní sál, ve kterém je známý kruhový koberec z liščích kůží a nábytek, jehož kostru tvoří jelení parohy, umně spojené a zdobené. Rozhodně doporučuji návštěvu Ohrady rodinám se školáky a všem lidem, kteří by rádi zmenšili mezery ve svých

Stálé expozice, akce:
    Lesnictví - Expozice o životě lesa, pěstování lesních porostů a vývoji těžby a dopravy dřeva. Myslivost - Expozice mapuje vývoj české myslivosti; její součástí je kolekce historických chladných a palných zbraní. Rybářství - Expozice dokumentuje vývoj rybářství a jihočeského rybníkářství NZM Ohrada pořádá také krátkodobé výstavy, připravuje doprovodné a vzdělávací

historie

Tento velký lovecký zámek si nechal postavit podle projektu pražského stavitele P. I. Bayera kníže Adam František Schwarzenberg. Práce byly započaty roku 1708 a celkově dokončeny v roce 1722.
    Barokní lovecký zámek Ohrada byl postaven v letech 1708 - 1713. V roce 1842 zde bylo založeno specializované muzeum s expozicí lesnictví, myslivosti a rybářství.
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Hluboká nad Vltavou