Třetí, nejnovější tvrz v Čejkovicích a jejich blízkém okolí (1. Staré Machovice, 2. Machovice) postavil přímo ve vsi Jindřich Kunáš z Machovic pravděpodobně v l. 1587-1589. Od r. 1687 majetek knížat ze Schwarzenbergu. Pozůstatky tvrze jsou pravděpodobně v obytné části panského dvora z 19. stol.
Obytná budova dvora v Čejkovicích, vzniklá na základech tvrze VILDŠTEJNA
Čejkovice jsou obec ležící v okrese České Budějovice, kraj Jihočeský, zhruba 8 km severozápadně od Českých Budějovic. V písemných pramenech se jméno vesnice (Czeykowycz) vyskytuje poprvé kolem r. 1400. Jsou spojeny v historii s rodem Kunášů z Machovic (3 tvrze) a knížat ze Schwarzenbergu. Z pamětihodností je zde bývalý panský dvůr z 19. stol. (na místě nejmladší tvrze Vildštejna) a kaplička sv. Jana Nepomuckého z 1. poloviny 19. století. V okolí pak další dvě tvrziště - Staré Machovice (nejstarší - zachováno v podobě ostrůvku, obklopeného vodním příkopem) a tvrziště Machovice (mladší - rozebráno na stavební materiál a definitivní konec pak znamenala těžba písku).
Wikipedie, Jaroslav Špiroch, 12.12. 2020
historie

Původní tvrz přímo ve vsi dal postavit Jindřich Kunáš z Machovic mezi léty 1587-1589 a nazval jí Vildštejn (v písemných pramenech již v červnu 1589 ho nacházíme s přídomkem z Vildštejna). Po 100 letech držení tvrze v r. 1687 ji s celým okolním majetkem prodává Jiří Jaroslav Kunáš knížeti Ferdinandovi ze Schwarzenbergu. Při tomto prodeji byla tvrz popsána jako patrové stavení z kamene a dřevěného poschodí, jehož stěny měly hliněnou omazávku. V přízemí se nacházela veliká nevytápěná světnice, čtyři komory, kuchyňka a síň a vcházelo se odtud do dvou sklepních prostor a podzemní lednice. Patro bylo tvořeno pěti světnicemi, klenutou komorou a prostrannou síní. Popis se zmiňuje o značných nákladech na opravu tvrze a vzhledem ke ztrátě rezidenční funkce se jevila novému majiteli jako zbytečná. Na druhé straně byla však tvrz za Schwarzenbergů v nějaké podobě nadále zachována a udržována (nález mincí pod…  číst dále

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka,Hist.-vlast.spolek Č.B.,Daniel Kovář,2011; Jaroslav Špiroch, 12.12. 2020

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Čejkovice