Jan Hőlzl ze Sternsteinu vystavěl asi v r.1590 renesanční zámek. Po r.1620 jej Jan Baltazar Marradas přestavěl. Od r.1768 sloužil vojenským účelům až do 90. let 20. stol. Úpravy prováděné v 18. stol. vojenskou správou.
Zámek od severozápadu
Rudolfov leží 4 km východně od Českých Budějovic. První písemná zmínka o těžbě stříbra v okolí Velkých Hor, jak se původně Rudolfov jmenoval, pochází z r. 1385. Největší rozvoj těžby nastal za Rudolfa II., který obec povýšil na horní město s názvem Rudolfov. Významný odborník v těžbě a podnikatel Janem Hőlzlem ze Sternsteinu vystavěl asi v r. 1590 v dolní části města renesanční zámek, zvaný Hőlzlův dům. Zámek je jednoduchá, jednopatrová stavba čtvercového půdorysu, s vjezdem uprostřed průčelí, která si ponechala podobu po úpravách prováděných v 18. stol. vojenskou správou. V současné době je zámek v soukromých rukou a sídlí v něm několik firem a veřejnosti je nepřístupný.
19.1. 2006
historie

Významný odborník v těžbě a podnikatel Janem Hőlzlem ze Sternsteinu vystavěl asi v r. 1590 v dolní části města renesanční zámek, zvaný Hőlzlův dům. Brzy jej však prodal Bohuslavu Malovcovi z Malovic. Po roce 1620 propadl malovcův majetek konfiskaci a zámek získal Jan Baltazar Marradas, který zámek nechal přestavět. R. 1661 od Bartoloměje Marradase koupil zámek Jan Adolf Schwarzenberk. R. 1768 byla budova pronajata veliteli polního dělostřelectva Františku Oldřichu ze Vchynic a od té doby sloužila vojenským účelům až do 90. let 20. stol. V současné době je zámek v soukromých rukou a sídlí v něm několik firem.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984, 21.1. 2006

Další texty historie
Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Rudolfov