Dvoukřídlá patrová budova s průjezdem, doplněná přízemními hospodářskými budovami uspořádanými kolem obdélného dvora. Patrně z konce 18. stol. s přestavbami v 19. a 21. stol. Při plošném průzkumu far v Jihočeském kraji r. 2020 hodnocena jako hodnotná a cenná stavba a doporučena k památkové ochraně.
průčelí západního křídla s vjezdou bránou do dvora z jihu
Římov je obec ležící v okrese České Budějovice, asi 14 km jižně od krajského města. Poprvé je doložena na listině z roku 1395 jako Hřimov, tj. Hřimův dvůr. Z jejích pamětihodností je nejznámější Pašijová - křížová cesta, jež paří mezi nejunikátnější v rámci celé ČR; s poutním areálem kostela sv. Ducha a Loretánskou kaplí uprostřed ambitu při kostele. Dále zde je zámeček, původně sídlo jezuitů; železniční muzeum Roubenka; vodní nádrž na pitnou vodu na Malši a mnoho dalších, z nichž většinu najdete v samostatných heslech. Nedaleko na kopci se nachází výšinné hradiště Branišovice z raného středověku (viz též samostatné heslo). V centrální části katastrálního území byla v roce 1996 vyhlášena Krajinná památková zóna Římovsko. Obcí procházejí červená, modrá a zelená turistická stezka - NS křížová cesta v Římově a cyklistické stezky Novohradsko-Doudlebsko č. 1198, 1018 a 1126.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 22.5. 2023
popis

Architektonicky zajímavý objekt fary s dřevěnou pavlačí při dvorním průčelí pochází patrně z konce 18. století, s přestavbami v 19. a 21. století. Nachází se jižně od centra obce. Dvoukřídlá patrová budova, západní křídlo a severní křídlo s průjezdem, je doplněna přízemními hospodářskými budovami kolem obdélného dvora a na jižní straně vjezdovou bránou. Převážná většina hlavních stavebních konstrukcí se dochovala v původní podobě z doby výstavby, bez výraznějších moderních zásahů a nevhodných úprav. V budově se dochovaly historické konstrukce a prvky, jako valené klenby s výsečemi, valené a segmentové klenby, trámové stropy, stropy se štukovým zrcadlem a výplně otvorů včetně uměleckořemeslného provedení dřevěné pavlače, která je vynesena kamenným okoseným pilířem. Areál fary je důležitým prvkem urbanistického uspořádání společně s blízkým barokním poutním areálem kostela sv. Ducha s Loretánskou…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 23.5. 2023

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Římov