Původně gotická věž byla postavena ve 14. stol. jako součást hradeb města. Pův. měla vchod ve vyšším patře a její spodní prostor se využíval jako obecní vězení. Upravena v pozdně gotickém stylu v pol. 15. stol., později renesančně a r. 1829 v klasicistním stylu. R. 2000 byla celkově zrekonstruována.
pohled od západu
Původně gotická věž s vysokou valbovou střechou, ochozem vysazeným na krakorcích a arkýři pochází ze 14. století, její dnešní podoba je výsledkem pozdně gotických (v polovině 15. století) a renesančních úprav. V polovině 19. století následovaly ještě pozdně klasicistní úpravy. Věž byla před několika roky důkladně zrekonstruována a dnes v ní je výstava brnění a středověkých zbraní.
Zany (jc), 19.12. 2004

historie

Věž byla postavena ve 14. stol. v gotickém stavebním stylu při zdokonalování opevnění města, byla součástí hradeb. Její obrannou funkci připomínají zbytky hradebního ochozu. Věž měla také původně vchod ve vyšším patře a její spodní prostor byl přístupný jenom po žebříku otvorem v podlaze vyššího patra. Byl proto využíván jako obecní vězení. V pol. 15. stol. byla věž stavebně upravena v pozdně

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), České Budějovice