Renesanční kostel sv. Víta z let 1556–1583, původně protestantský, od roku 1636 katolický. Upraven barokně. Byla zde umístěna vzácná gotická socha Madony (dnes v Alšově jihočeské galerii).
Celkový pohled od severovýchodu
Dominantou bývalého horního města Rudolfova u Českých Budějovic je kostel sv. Víta nacházející se přesně na točně MHD při hlavní silnici.
Jiří Cukr , 27.8. 2010

Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.45.
    4.9. 2010

historie

Stavba vznikla v letech 1556–1583 v renesančním stylu s gotickými prvky. Vzhledem k vyznání místních horníků, kteří přišli z Krušnohoří a Saska, se jednalo o kostel protestantský (katolický od roku 1636). V baroku proběhly drobné úpravy. V kostele byla umístěna vzácná gotická socha Madony (kolem 1275), kterou sem v roce 1698 věnovali kapucíni z Budějovic. Dnes je umístěná v Alšově jihočeské galerii.

popis

Kostel je trojlodní, vnitřní vybavení zejména barokní a mladší. Kněžiště je trojboce uzavřené, na severu a jihu opatřeno menšími přístavky (na jižním jsou sluneční hodiny). Vchody lemují hrotité portály. V západním průčelí se tyčí mohutná hranolová věž, pod ní stojí kamenný kříž z roku 1886.

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek