Patrová obytná budova fary, jejíž starší jádro pochází z poloviny 16. století. Přestavěna v roce 1749 a naproti ní nalevo od vjezdové brány postaven patrový špýchar. Další úpravy kolem poloviny 19. století. Hospodářské objekty z konce 19. a poč. 20. století. Areál fary památkově chráněn.
celkový pohled na faru s vjezdovou branou a špýcharem
Dubné (německy Duben) je obec v okrese České Budějovice, zhruba 8 km západně od krajského města. První písemná zpráva o vsi je z roku 1263, kdy se připomíná vladyka Sudslav z Dubného. Z pamětihodností se zde kromě fary nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie, pomník padlým v 1. světové válce z roku 1922, několik dochovaných zemědělských usedlostí z 2. poloviny 19. století a pozůstatky mohylového pohřebiště z doby bronzové a halštatské v lese Kotlová jihozápadně od obce. Obec má četné autobusové spojení s krajským městem i dalším okolím. Prochází jí žlutá turistická stezka a cyklotrasa č. 1082, z níž vedou odbočky č. 1083, 1094 a 1100.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 15.1. 2022
popis

Areál fary ohrazený zdí tvoří obytná budova, stlačeně klenutá vjezdová brána, patrový špýchar, hospodářské objekty a sad. Nachází se naproti kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Patrová obytná budova fary v sobě skrývá starší renesanční jádro z poloviny 16. století. V něm se podle tradice zachovaly pozůstatky někdejší tvrze. V přízemí se nalézají místnosti uzavřené křížovými hřebínkovými klenbami a zbytky černé kuchyně vzniklé již v renesanci. V jihovýchodní části patra je místnost s hřebínkovou křížovou klenbou. Z přestavby z přelomu 19. a 20. století jsou zachovány výplně otvorů v patře, zejména dveře s původním kováním. Fasáda je pozdně empírová a zdobí ji sluneční hodiny mezi okny v 1. patře průčelí. Vjezdová stlačeně klenutá brána a hodnotný patrový špýchar postavený v roce 1749 s dosud zachovanou původní konstrukcí stropů a krovu. Další hospodářské objekty tvoří stáje a stodola…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 29.1. 2022

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Dubné