Dnešní synagogu si krumlovská náboženská obec postavila v letech 1908–09 jako náhradu za modlitebnu v židovském sirotčinci v Široké ulici. Projekt dodal architekt Victor Kafka v novorománském stylu s prvky secese.
Synagoga od severozápadu

Synagoga v Českém Krumlově

Jednu z mála representativních synagog z přelomu 19. a 20. století, která přečkala v někdejších Sudetech tzv. křišťálovou noc v listopadu 1938, najdeme jižně od historického centra Českého Krumlova, na návrší za okresním soudem. Stavbu iniciovala židovská náboženská obec, vedená od svého ustavení členy rodiny Spiro, která vybudovala papírny v dnešním Větřní. Synagoga byla postavena v letech 1908–09 podle projektu Victora Kafky v novorománském slohu s prvky secese. Nahradila starší malou modlitebnu v židovském sirotčinci, který se nacházel v Široké ulici. Synagoga sloužila svému účelu do záboru českého pohraničí po uzavření mnichovské dohody. V listopadu 1938 bylo v rámci tzv. křišťálové noci, tedy celoříšsky organisovaného pogromu, zničeno vnitřní zařízení, stavba sama však nebyla na rozdíl od mnoha jiných vypálena. Za II. světové ...
Ivan Grisa, dle Radek Cihla: Synagoga v Českém Krumlově, webová stránka http://data.ckrumlov.cz/katalog/atr/prilohy/117/808-cz.pdf, 15.5. 2010
    Jihočeský kraj,  Český Krumlov  (CK), Český Krumlov