Výklenková kaplička sv. Anny pochází z 2. poloviny 19. století. Lidová, s prvky selského baroka - klasicismu. Obdélná s nízkou valbovou taškovou střechou, prolomená hlubokou nikou s novodobým obrazem sv. Anny, vyučující P. Marii a uzavřená mříží. Stojí na trojsměrném rozcestí u dvora Koroseky.
Ves Koroseky najdeme dnes na mapě jednak jako starobylý dvůr (dvůr Koroseky), jednak jako dominikální osadu z počátku 19. století (leží od sebe cca 1 km). V současnosti je ves Koroseky součást obce Vrábče a dvůr Koroseky součást obce Homole. Nejstarší zmínka o dvoře je z r. 1365. Poblíž dvora stojí mimo výše zmíněné kapličky sv. Anny ještě při silnici na obec Závraty kaple sv. Jana Nepomuckého (viz samostatná hesla).
Českobudějovicko,I.Levý břeh Vltavy,D.Kovář,Jaroslav Špiroch, 25.11. 2020
popis

Kaplička sv. Anny stojí na rozcestí silnic České Budějovice - Holubov - Černý Dub. Pochází z 2. poloviny 19. století. Lidová stavba s prvky selského baroka - klasicismu. Je postavená na obdélném půdorysu, orientovaném k jihovýchodu. V ose hlavního průčelí je prolomená hlubokou segmentově zaklenutou nikou, osazenou novodobým obrazem sv. Anny vyučující Pannu Marii a uzavřená mříží, jejíž pruty jsou zakončeny trojlistem.Zbývající plocha průčelí je hladká, bez členění. Na průčelí navazuje převýšený trojúhelníkový štít rámovaný obvodou profilovanou římsou. Hrana štítu je oplechovaná, nízká valbová střecha je krytá taškami.

Jihoceskekaplicky.cz, Jaroslav Špiroch., 25.11. 2020

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Homole