Jezuitský barokní zámeček, bývalá misie, stojí nedaleko poutní loretánské kaple, postaven v konci 17. století na místě středověké tvrze Roubíků z Hlavatec; dnes provozován jako hotel.
Západní průčelí zámku v Římově
Počátky osídlení jsou v Římově datovány v 8. století; vlastní vesnice byla pak založena pravděpodobně ve 13. století (první písemná zmínka pochází ze 14. století). Počátkem 15. století ves získávají Roubíkové z Hlavatec, kteží zde staví pevnou tvrz. Od roku 1541 patří Římov rodu Ojířů z Protivce; Ctibor Ojíř z Protivce se však účastní stavovského povstání a roku 1622 mu je zkonfiskována část majetku, včetně římovského statku. V roce 1626 získává Římov majitel českokrumlovského panství Oldřich Eggenberg, ale ještě téhož roku jej daruje českokrumlovské jezuitské koleji, která má výtěžek z římovského statku použít pro zajištění provozu chlapeckého semináře. Okolo roku 1661 zakládají jezuité ve vsi školu a v letech 1671 – 1691 staví na místě někdejší tvrze barokní zámeček. V roce 1771 je jezuitský řád zrušen a římovský statek ...
Veronika Vaňková, 15.8. 2008

Římov
    Od Velešína na sever při Malši leží ves Římov kolkolem kapličkami obklopená, v níž zámek na místě bývalé tvrze se nachází. Původně tu bý vával ve vsi prostý dvůr. Mikuláš z Řevněvic prodal r. 1401 (13. května) vory Řevněvice a Římov s částí vesnic Vilémovi ze Hlavatec a Ofce manželce jeho za 100 kop. Synové jeho tuším byli Jan Roubík seděním na Habří a „Vilém Kozák ze Hlavatec, jenž seděl na

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 5.3. 2017

popis

Zámeček je jednopatrová dvoukřídlá stavba s věží a s přilehlými hospodářskými budovami. Jižní křídlo mělo na nádvorní straně v přízemí otevřené arkády, dnes jsou zaslepené. V bývalém refektáři se dochovala poškozená freska dvou hlavních jezuitských světců – sv. Ingáce a sv. Františka Xaverského.
    Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 11.9. 2008
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Římov