Ve vesnici Březová, zmíněné r. 1318, stávala tvrz, připomínaná r. 1380 jako majetek Jana, syna Haška z Podhořan. Poté se zde vystřídala řada majitelů, z nichž jeden, Ondřej Keřský z Římovic byl r. 1446 popraven pro loupeže. Tvrz zanikla ve druhé polovině 15. století, dochovány pouze terénní zbytky.
Březová-ves
Tvrziště s valy, nazývané „Hrad v Sovově zahradě“ se rozkládalo v místě dnešní zahrady patřící k domu č. p. 7. V 2. pol. 19. stol. bylo rozvezeno (při kopání nalezeny zbytky silných zdí a střepy středověkých nádob). Malá ves Březová asi s 50 obyvateli je nyní místní částí obce Úmonín na Kutnohorsku.
Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., kolektiv autorů pod vedením Tomáše Šimka, Svoboda 1989, 17.2. 2014
historie

Březová se poprvé zmiňuje roku 1318 jako majetek Příbrama z Březové, syna Jindřicha z Březové. Tvrz se přímo zmiňuje až roku 1380 v majetku Jana, syna Haška z Podhořan. Roku 1383 se majitelem tvrze stal Vilém Dubánek z Duban. Roku 1392 se jako majitel uvádí Albert z Březové, roku 1406 Jan z Březové a ještě roku 1406 se majitelem tvrze stal Hereš z Březové. Roku 1414 se majitelem stal kutnohorský měšťan Bernard Gruber. Po jeho smrti připadlo březovské panství králi Zikmundovi, který ho roku 1437 daroval Mikuláši Sokolovi z Lamberka. Po něm ves s tvrzí vlastnil Ondřej Keřský z Římovic a na Paběnicích, který byl však roku 1446 popraven pro loupeže. V 2. polovině 15. století byla Březová připojena k malešovskému panství a tvrz někdy v této době zanikla. Před rokem 1515 se na jejím místě zmiňuje jen vodní příkop, využívaný jako rybník. Tvrziště s valy, nazývané „Hrad v Sovově zahradě“ (zahrada,…  číst dále

E.H. dle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., kolektiv autorů pod vedením Tomáše Šimka, Svoboda 1989, 26.12. 2012

Středočeský kraj,  Kutná Hora  (KH), Březová