Středověké vladycké sídlo ze 14.století (původně Malá Krasejovka - 1. zmínka v r. 1401 - Petr z Krasejovky) a pozdější svobodnický dvůr (rod Bartochů) a od r. 1668 panský čtvercový dvůr v režii vrchnosti - Eggenbergů a Schwarzenbergů - (úpravy z 18. a 19. století). Penzion a restaurace.
hlavní průčelí dvora od jihozápadu
Dvůr Bartochov je situován přímo po levé straně silnice I/3 (E55) z Českých Budějovic do Dolního Dvořiště, 4 km za Kamenným Újezdem. Nyní je v něm penzion a restaurace. Nachází se na katastrálním území Krasejovka, které je součástí obce Kamenný Újezd. Nedaleko vede cyklistická stezka 1198.
Mapy.cz,Jaroslav Špiroch, 4.6. 2020
popis

Dvůr Bartochov leží přímo při silnici E55 z Českých Budějovic do Dolního Dvořiště (přechod do Rakouska). Na nízké terase, která vyrovnává mírný spád terénu, stojí přízemní dvorské budovy, uspořádané do půdorysu čtverce. Nynější stav je výsledkem stavební činnosti v 18. a 19. století. Nyní je v soukromém majetku a slouží jako restaurace a penzion.

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka,Hist.-vlast.spolek Č.B.,Daniel Kovář,2011; Jaroslav Špiroch, 5.6. 2020

historie

Osamocený dvůr Bartochov se původně nazýval Malá Krasejovka a byl drobným vladyckým, později svobodnickým statkem. R. 1401 se v písemných pramenech v souvislosti s prodejem jakési usedlosti pánům z Rožmberka připomíná Pavel z Krasejovky, přesně o 100 let později v r. 1501 pak Tomáš Bartoch z Malé Krasejovky. Pak Bartochové drželi dvůr až do r. 1659, kdy byla držitelka statku v té době, Marie Bartochová, nucena pod nátlakem slíbit poddanství k Českému Krumlovu (Eggenbergové). Roku 1668 byl Bartochov přeměněn na panský dvůr, obhospodařovaný v režii vrchnosti. Vlastní sídlo bývalých vladyků a svobodníků, které mělo nejspíše charakter prostého obytného stavení, zmizelo při pozdějších přestavbách dvora. Součástí krumlovského panství Schwarzenbergů (dědiců Eggenbergů) bylo až do první čtvrtiny 20. století, r. 1926 bylo v rámci pozemkové reformy prodáno dosavadnímu správci J. Husineckému.

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Krasejovka