Zachovalá kaple z doby kolem r 1680, stavitel Cyprian z Velešína. Byla postavena na jižní hraně opevnění předhradí zdejšího středověkého hradiště u cesty za kostelem sv. Vincence a přilehlým hřbitovem. S prostým vybavením a obrazem sv. Barbory z r. 2000 (starý obraz z r. 1755 v kostele sv.Vavřince).
Obec Doudleby - viz samostatná hesla hradiště, kostel sv. Vincence a tvrz (fara).
9.5. 2020

historie

Kaple sv. Barbory byla postavena někdy v době kolem r. 1680 stavitelem Cyprianem z Velešína. Byla postavena na jižní hraně opevnění zdejšího středověkého hradiště (za 2.valem předhradí) u cesty za kostelem sv. Vincence a přilehlým hřbitovem Podnět ke stavbě dal někdejší farář Vavřinec Ferdinand Král a také důchodní písař třeboňského panství Ferdinand Matěj Taychl. Již tehdy zde vyvěral pramen. Měla se stát útočištěm pro sochu Panny Marie

UPČ 1,nakl.Academia1977,Webb obce, Jaroslav Špiroch, 9.5. 2020
     České Budějovice  (CB)