Zřicenina hradu, který založil Přemysl Otakar II., od něhož jej získal Čéč z Budějovic. Za Václava II. ho r. 1283 získali páni z Michalovic, kteří ho drželi až do r. 1387. Po r. 1487 opuštěn Vokem z Rožmberka a jako pustý se připomíná již v roce r. 1541. V l. 2011-2012 vybudován nový dřevěný most.
Pohled od zbytků kaple na hladinu přehrady
Hrad se nalézá v chráněné krajinné oblasti nad údolní nádrží na pitnou vodu pro České Budějovice. Nedaleko je ovšem velmi, ale skutečně velmi skvělá hospůdka u rybníka.
28.5. 2002

turistické

K historickým paradoxům patří skutečnost, že hrad neleží na katastru stejnojmenného města, ale na druhém břehu Malše, na území vsi Sedlce, součásti Svatého Jana nad Malší.

VELEŠÍN HRAD.
    Uprostřed asi mezi Budějovici, Krumlovem a Sviny rozloženo jest na pláni k řece Malši se sklánějící městečko Velešín, osada venkovská, lidem dobromyslným a přívětivým obydlená. Rozděluje se na městečko, t. j. náměstí s ulicí od jihu k severu jdoucí, a Latrán, t. j. ulici postrannou, k východu slunce obrácenou. V městečku bývaly někdy 2 kostely. Horní, dříve sv. Filipu a Jakubu posvěcený, zrušen byl ke

A. Sedláček: Hrady, zámky a tvrze české, III. díl – Budějovicko, 24.8. 2002
    Nejstarší zmínka o Velešínu je z r. 1266, kdy patřil Čéčovi z Budějovic, který Velešín postoupil neznámo kdy Benešovi Pyšnému, předku pánů z Michalovic. Král Přemysl Otakar II. nejspíše Velešín Benešovi odňal a připojil jej ke královským statkům v okolí. V r. 1283 král Václav II. vrátil hrad Velešín Benešovu synovi Janovi z Michalovic. Při dělení rodového majetku mezi tři syny Janova vnuka, Jindřicha

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 11.6. 2003
    Nový dřevěný most na hrad
    V l. 2011-2012 byl postaven nový dřevěný most na hrad Velešín, dlouhý 40 m a vysoký 8 m. Nový most je vybudovaný v místě, kde stával most i dříve. Existenci staršího, byť výrazně menšího mostu prokázal archeologický průzkum. Most má nejen umožnit pohodlný přístup na hrad, a to i méně pohyblivým lidem, ale bude využit při plánované konzervaci hradu na pohodlnější přepravu stavebního materiálu. Stavbu

10.7. 2012

terénní náčrt
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Sedlce