Věž kostela sv. Petra a Pavla s čapím hnízdem je dominantou obce Strýčice. Pův. románský kostelík z 13. stol. byl zvýšen a rozšířen v pozdní gotice, později upraven barokně a doplněn o hranolovou věž. Od r. 2013 je chátrající stavba v rekonstrukci.
Kostel sv. Petra a Pavla ve Strýčicích
© Jiří Špaček, 08/2009
Strýčice jsou od r. 1990 samostatnou obcí, přestože mají asi jen šedesátku stálých obyvatel. Prvně jsou doloženy r. 1292, kdy byly králem darovány cisterciáckému klášteru ve Vyšším Brodě. V té době tu už stál románský kostelík. Obec zůstala klášterním majetkem až do konce feudalismu. V letech 1520-1521 ji však těžce postihla morová epidemie a cisterciáci do vylidněné oblasti přivedli nové obyvatele z německého pohraničí. Strýčice se tak staly centrem německého jazykového ostrůvku v jinak zcela českém Netolicku. Poněmčený název Stritschitz pak obyvatelstvo používalo až do konce 2. světové války. Strýčice leží jižně od rybničnaté oblasti Blat, která poznamenala i zdejší architekturu. Nacházejí se nad západním břehem velkého rybníka Dehtář, který byl založen r. 1479 na ploše 246 ha. Proto se pro ně stalo typické čapí hnízdo na kostelní věži, které je ...
Jiří Špaček, 25.3. 2015

historie

Kostel sv. Petra a Pavla románského původu je ve Strýčicích doložen r. 1292, ale stál tu nepochybně již dlouho předtím. Drobná jednolodní stavba byla v pozdní gotice zvýšena a po jižní straně doplněna o druhou loď se samostatným závěrem. Při barokních úpravách již dvoulodního kostela byla k západnímu průčelí přistavěna hranolová věž, na níž je zachován zvon z r. 1585. Kostel, který je stále v majetku

Jiří Špaček (s využitím webové stránky obce Strýčice), 25.3. 2015
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Strýčice