Výklenková kaple ve středu obce ve svahu na rozcestí. Obdélná zděná stavba na mohutném soklu, s hlubokým segmentově zakončeným výklenkem v průčelí. V něm obraz Panny Marie s růžemi. Zakončená trojúhelným štítem na profilované korunní římse a krytá sedlovou taškovou stříškou.
Doubravice (německy Daubrawitz) je nevelká obec, ležící zhruba 5,5 km jihovýchodně od centra Českých Budějovic. Do písemných pramenů vstupuje Doubravice až ve středověku, kdy k roku 1267 je zmínka o jistém Sudomíru z Doubravice (Zudimirus de Daubravicz), samotná ves pak k roku 1357, kdy zde sídlil vladyka Trojan z Doubravice. Z pamětihodností jsou zde kromě shora zmíněné kaple ještě čtyři další (viz samostatná hesla), nevelký barokní zámeček s hospodářským areálem (v nynější podobě z 2. poloviny 18. století), lidové usedlosti z 2. ploviny 19. století (zejména čp. 1, 2, 13a 19) a pomník padlým v první světové válce z roku 1924. Průběžná silnice procházející obcí leží souběžně nad silnicí České Budějovice-Trhové Sviny (II/156). Začíná odbočkou z Českých Budějovic na konci Nových Hodějovic a napojuje se na konci Nedabyle znovu na hlavní silnici směr Trhové Sviny. Autobusové spojení má s Českými Budějovicemi a Trhovými Sviny ze zastávky na rozcestí se zmiňovanou silnicí II/156. Obci nevede žádná turistická stezka ani cyklotrasa.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 27.9. 2022
popis

Výklenková kaple stojí ve svahu při průběžné silnici přibližně ve středu obce na rozcestí. Její zasvěcení a datace jsou neznámé. Je to zděná stavba obdélného půdorysu, stojící na mohutném vysokém soklu; ten je v horní části zkosený a nad ním ho obíhá půlkruhová římsa. Nad ní v pokračující obdélné střední části je v průčelí prolomena hluboká, segmentově zakončená nika; v ní je umístěn obraz Panny Marie s růžemi. Střední část je hladká, bez architektonických ozdob s vrcholící profilovanou korunní římsou, na níž je v průčelí umístěn trojúhelný štít se štukovým rámem. Kryta je sedlovou taškovou stříškou; nemá vrcholový kříž.

Jaroslav Špiroch., 27.9. 2022

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Doubravice