Gotický kostel v Černici vznikl v několika fázích, pravděpodobně ve 13.–15. století. Pozdější úpravy (zejména 1818) již nebyly významné. Dochovala se většina zřejmě obranné zdi okolního hřbitova a barokní fara.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 05/2010
Černice (součást obce Mojné) stojí nad pravým břehem Vltavy. Autem je přístupná nejlépe od křižovatky Harazím na silnici I/39, kde se nachází i nejbližší autobusová zastávka Zlatá Koruna, Harazím. Odtud vede i červená značka Zlatá Koruna - Věžovatá Pláně - Kaplice a cyklostezka 1197.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 11.15.

Kostel svaté Maří Magdalény v Černici
    Nejstarší části kostela pocházejí pravděpodobně z II. poloviny 13. století. Jedná se o obvodové zdi lodi, jižní portál a spodní část chórové věže. Kostel byl zřejmě již tehdy opevněn masivní zdí hřbitova. Od roku 1315 patřila ves nedalekému zlatokorunskému klášteru, jehož huť se podílela na dalších stavebních etapách: ve III. čtvrtině 14. století nový presbytář, kolem roku 1400 sakristie (obdobná

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek