Raně středověké hradiště v terénních náznacích na základě sporadických nálezů lze klást do 2. pol. 10. stol. První zmínka k r. 981 v Dalimilově kronice je patrně mylná. Od počátku patřilo knížatům z rodu Přemyslovců a tvořilo starobylé správní centrum jižních Čech až do konce 12. stol.
Mapa hradiště
Obec Doudleby dýchá dávnou historií. Nachází se asi 10 km jižně od Českých Budějovic na řece Malši. V obci se nachází kostel sv. Vavřince s kaplí sv. Barbory, fara na místě bývalé tvrze rytířů Doudlebských z Doudleb a zejména přemyslovské hradiště, o němž je první psaná zpráva v Kosmově kronice z počátku 12. století v souvislosti se zprávou o úmrtí knížete Slavníka k roku 981 (viz samostatná hesla).
24.4. 2020

historie

První písemná zmínka o existenci Doudleb se váže k r. 981, která je patrně mylná, pochází od nejstaršího kronikáře Kosmy, jenž ovšem svou kroniku sepsal na začátku 12. století. Kosmas se zmiňuje o smrti mocného knížete Slavníka (otce sv. Vojtěcha) a za meze na jižní straně pokládá Chýnov, Doudleby a Netolice. Většina současných historiků se přiklání k názoru, že slavníkovské území nebylo tak

Encyklopedie hradišť v Čechách,kolekt.autorů,Libri 2003, Webb obce, Jaroslav Špiroch, 5.3. 2017

popis

Podle archeologických výzkumů byla akropole hradiště dřevěná stavba. Celková plocha hradiště má rozlohu asi 4,8 ha. Akropole ležela v místech, kde je spojovací šíje meandru sevřená řekou na pouhých 115 m; plocha využitelná k osídlení přitom dosahovala rozměrů asi 200 x 60 m; na území kostela (viz samostatné heslo), fary (viz samostatné heslo), části hřbitova a farního pozemku. Z východní strany chránily

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Doudleby