Rozlehlý gotický hrad Rožmberků, husité poničili r. 1467, obnoven v 1. polovině 16. století, opět poškozen výbuchem střelného prachu (r. 1573) a zemětřesením (r. 1605). Opraven, dobyt r. 1619 generálem Buquoyem. Obnoven a rozšířen barokně. V rukou rodu Buquoy zůstal hrad až do roku 1945.
Nové Hrady - pohled na nádvoří se vstupní věží

Prohlídkové okruhy:

I. okruh - Hrad - prohlídková trasa v 9 místnostech, nově otevřená r. 2000. Instalovaná expozice připomíná historii rodu Buquoyů a zámku, vč. nejrozsáhlejší portrétní galerie Buquoyského rodu v Čechách, expozice novohradského sklářství a původní rodová knihovna (více než 15 tisíc svazků). Prohlídka pouze s průvodcem, doba prohlídky cca 45 min. II. okruh - Byt panského úředníka - prohlídka bytu situovaného do počátku 20. stol., pět místností v části paláce, který byl v 19. stol. skutečně adaptován na byty pro panské zaměstnance. Na konci trasy možnost vyhlídky z dřevěných pavlačí na nádvoří hradu a město. Prohlídka pouze s průvodcem, doba prohlídky cca 30 min. III. okruh - Hradní příkop - prohlídka jednoho z největších vyzděných hradních příkopů u nás. Rozloha příkopu je 6 246 m2, výška zdi je 9,5 - 13 m. Vnější strana příkopu měří 373 m. Příkop (13. stol.) byl upraven do současné podoby při rekonstrukci hradu na přelomu 16. a 17. stol. pod vedením ital. stavitele A. Canevalle. V 19. stol. byli v příkopu chováni jeleni a daňci. Součástí prohlídky je výstava Rožmberské Novohradsko. Samostatná prohlídka bez průvodce, doba prohlídky cca 15 min. V případě špatného počasí (trvalý déšť) je příkop uzavřen.
historie

Gotický hrad z 1. poloviny 13. století, poprvé zmiňován roku 1279. V držení Vítkovců – pánů z Landštejna, později Rožmberků. V 15. století několikrát dobyt a vypálen, v 16. století poškozen výbuchem střelného prachu a zemětřesením. Tehdy zanikl velký bergfrit, který byl vetknut do obvodové zdi. Také byl později srovnán se zemí poškozený gotický palác v jižní části dispozice. Roku 1605 opraven a mohutně opevněn. V roce 1619 hrad dobyt císařským generálem Karlem Bonaventurou Buquoyem. V majetku Buquoyského rodu až do roku 1945.

2.9. 2002

Další texty historie

Mnichové v Červené věži

V Červené věži novohradské se před dávnými lety zjevovali mnichové. O půlnoci se vynořili z podzemí a počali vystupovati z přízemí do pater, procházejíce bez překážky stěnami i zavřenými dveřmi. Jestliže zastali ve věži nějakého člověka, mlčky ho obešli a nejstarší z nich mu položil otázku: „Které zvíře nebylo stvořeno Bohem?“ Ustrašení, překvapení lidé mu odpovídali všelijak. Někdo jmenoval kočku, jiný lva anebo tygra, mnich však pokaždé zavrtěl smutně hlavou a pohleděl na tázaného ledovým, vyhaslým zrakem, až ho zamrazilo. Nešťastník nemohl se od té chvíle zbýti svého strašidelného vidění a uštván přízraky umíral v krátkém čase. Proto se lidé vyhýbali Červené věži jako čert kříži a nikdo se v ní neodvážil bydleti. Jednou přišel do hradu potulný kovářský tovaryš, který hledal práci. Pán hradu mu řekl, že ho přijme do svých služeb, avšak že si ho musí nejdříve vyzkoušeti. Má zlé koně, potřebuje k jich okování muže…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Nové Hrady