Zaniklá tvrz v prostoru barokního dvora ze 17. století a pravděpodobný zbytek tvrziště vedle dvora, rybníček ve tvaru L, snad úsek příkopu zaniklé tvrze. Nejstarší zmínka z r. 1332. Panský dvůr v nynější barokní podobě z r. 1742 vznikl za držení knížat ze Schwarzenbergu. Hospodářský dvůr i nyní.
Hlavní obrázek místa
pravděpodobné místo původní zaniklé tvrze (terénní nerovnosti mezi stromy a v pozadí rybníček ve tvaru L - pozůstatek příkopu?)
Osada Suchá, součást obce Břehov, se nachází v okrese České Budějovice. Nachází se zhruba 1,2 km od obce na rozcestí na obec Pištín. Kdysi to býval samostatný šlechtický statek s tvrzí, který se v 1. polovině 14. století vyvinul z dřívějšího manského dvora. Kromě pozůstatků tvrze se zde nachází bývalý panský dvůr ze 17. století, který nynější podobu získal až v r. 1742 za Schwarzenbergů. Kromě vlastních barokních budov dvora je zajímavou památkou také pomníček pozemkové reformy z r. 1924, stojící u cesty na západní straně.
Na hrázi rybníka při panském dvoře stojí dva památné exempláře dubu letního.
Českobudějovicko,I.Levý břeh Vltavy,D.Kovář,Jaroslav Špiroch., 16.12. 2020

historie

Suchá je původně samostatný šlechtický statek s tvrzí, který se v 1. polovině 14. století vyvinul z dřívějšího manského dvora. Roku 1332 král Jan Lucemburský postoupil Suchou dvěma královským sokolníkům, z nichž jeden založil zdejší vladycký rod; roku 1333 se zde připomíná Jan ze Suché. Vladykové ze Suché se zde připomínají až do 2. poloviny 15. století. Od r. 1482 do začátku dalšího století drželi

Českobudějovicko,I.Levý břeh Vltavy,D.Kovář,Veduta2008, Jaroslav Špiroch, 8.2. 2021

popis

Mohutné, do čtverce uspořádané budovy dvora jsou výsledkem barokní výstavby a nelze předpokládat, že by se v jejich hmotě zachovaly starší konstrukce. Po požárech v letech 1578 a 1619 byl dvůr zcela zničen. Pozůstatkem původní středověké tvrze může být terénní situace jihovýchodně od dvora. Nachází se zde rybníček o půdorysu písmene "L", jehož obě ramena vymezují svými vnitřními břehy jakýsi

Tvrze,hrady a zámky Českobudějovicka,Hist.-vlast.spolek Č.B.,Daniel Kovář,2011; Jaroslav Špiroch., 14.2. 2021
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Břehov