Hrad postaven pravděpodobně v polovině 14. století majiteli Kamenného Újezda, poprvé zmíněn r. 1380. Po získání Rožmberky (1455) brzo zpustnul, r. 1464 uváděn poprvé jako zbořený, zříceniny byly v 19. století rozebrány na stavební materiál. Dochovány zbytky zdí, valy a příkopy.
Maškovec od řeky
Z hradu se nedochovalo kromě jedné zdi, která je viditelná pouze od Vltavy, nic. Jen terénní nerovnosti dávají tušit situaci a položení hradu.
28.5. 2002

MAŠKOVEC HRAD.
    Jihozápadně od Budějovic při silnici ke Krumlovu rozkládá se na návrší nemalá a výstavná ves Újezd, jejížto kostel od dávných dob kamenný, ale již přestavený, daleko z roviny Budějovské viděti jest. Odtud také pochází německý název vsi Steinkirchen. Již r. 1420 povídalo se, že bývaly na tom místě dvě vesnice a že později spojeny v jednu ves tak, že obyvatelé její podlé nadání „p. Maškovského“

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.3), 24.8. 2002
    Hrad postavili na pravém břehu Vltavy na skále pravděpodobně v polovině 14. století majitelé blízkého Kamenného Újezda. Podle erbu střely měl tento rod společné předky s pány ze Strakonic. Jako první se připomíná v l. 1380–1387 Buzek z Újezda seděním na Maškovci. R. 1402 se připomínají Buzek z Maškovce a jeho syn Racek, r. 1425 příbuzný Jan z Drahonic, jinak z Maškovce. Racek byl za husitských válek na

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 10.6. 2003
    Maškovec Hrad.
    Jihozápadně od Budějovic při silnici ke Krumlovu roz kládá se na návrší nemalá a výstavná ves Újezd, jejížto kostel od dávných dob kamenný, ale již přestavený, daleko z roviny Budějovské viděti jest. Odtud také pochází ně mecký název vsi Steinkirchen. již r. 1420 povídalo se, že bývaly na tom místě dvě vesnice a že později spojeny v jednu ves tak, že obyvatelé její podlé nadání "p. Maškovského"

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého III., 4.3. 2017

Situace hradu (podle L. Wettengla)