Hodnotná socha Panny Marie Immaculaty (Neposkvrněná), vytesaná z pískovce v životní velikosti v letech 1730-1740 s umělecky hodnotným žulovým podstavcem. V obrubě je novodobě osazeno železné kované zábradlí s vrátky. Přesto, že autor není znám, je dokladem uměleckého umu a citu tehdejších umělců.
pohled na sochu od zámku
Obec Komařice (Komářice, německy Komarschitz) se nachází v okrese České Budějovice, 12 km jihovýchodně od krajského města. První potvrzená písemná zmínka o ní pochází z r. 1346. Z pamětihodností se kromě sochy Panny Marie Immaculaty nachází v obci dvoukřídlý renesanční zámek z poloviny 16. století, naproti němu v bývalé zámecké zahradě s řadou památných, státem chráněných dřevin, mohutná pětipatrová barokní sýpka ze 17. století, nárožní patrový zahradní pavilón a oranžérie; na rozcestí hlavní silnice a silnice k Sedlu stojí výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého z r. 1844. Další dvě kamenné výklenkové kapličky (podobné, pouze s jiným obrazem ve výklenku) stojí jednak u rozcestí ke Střížovu z r. 1764 a druhá kaplička Nejsvětější Trojice pod zámeckou zahradou u silnice k Sedlu z r. 1817. Severně od Komařic se rozkládá malebné údolí zv. Želno s množstvím pramenů. Stalo se oblíbeným poutním místem a nad nejvydatnější studánkou sv. Barbory byla cisterciáky z Vyššího Brodu (majitelé komařického panství) vystavěna v r. 1769 barokní kaple sv. Bartoloměje, která během 1. pol. 19. století zcela zanikla, v r. 1900 byla vystavěna nová žulová kaple, stojící dosud. Obcí prochází cyklistická stezka č. 1131.
Českobudějovicko,sv.II, Pravý břeh Vltavy,Č.B.,nakl. Veduta 2008, Daniel Kovář, Wikipedie,mapy.cz,Jaroslav Špiroch., 16.2. 2021
popis

Socha je situována na návsi před hlavním průčelím zdejšího zámku, ke kterému je obrácena čelem. Je postavena na vyšším kamenném podstavci na mírně vyvýšeném místě, lemovaném kamennými obrubníky. Železná ohrádka kolem ní je novodobá. Socha v životní velikosti je vytesána z pískovce a stojí na zeměkouli obtočené hadem. Je umístěna na vrcholu čtyřbokého pilíře, po stranách volutovitě ukončeném s patkou a deskovou římsou. Na přední straně pilíře je v kartuši figurální reliéf dvou postav a na druhé straně nečitelná invokace. Na bohatě profilovanou oběžnou římsu dosedá sokl s projmutými stranami pro samotnou sochu. V horní části přední strany římsy je ukotven čtverhranný, esovitě prohnutý železný prut, na němž je osazena velká šesticípá hvězda. Autor tohoto hodnotného uměleckého díla není znám. Socha je památkově chráněna od 3.5.1958.

Památkový katalog NPÚ, Jaroslav Špiroch., 3.3. 2021

historie

Socha Panny Marie Immaculaty byla postavena s největší pravděpodobností v letech 1730-1740. Železná ohrádka s vrátky je dílem novodobým. Byla postavena zásluhou jednoho z nejlepších zdejších administrátorů Tobiáše Opitze.

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Komařice