Kamenná kašna obdélného půdorysu, krytá jehlancovou stříškou se šindelem. Pravděpodobně z poloviny 18. století. V současnosti bez vody. Zasazena do svahu za průjezdnou silnicí naproti zámku. Doklad technického řešení v oblasti základních potřeb života našich předků.
Ostrolovský Újezd (do roku 1948 Újezd Ostrolov, německy Aujezt Ostrolow) je obec ležící v okrese České Budějovice. První připomínka je z roku 1381 (Mikšík z Újezdce). Z pamětihodností je zde kromě zmíněné kašny zámek, kaple Panny Marie Bolestné, řada křížků u domů, v blízkém okolí pak řada dalších památek (rodiště Jana Žižky z Trocnova, hrádek Újezdec, kaplička, boží muka, pomník Šimona Nitzka aj.). Obec má autobusové spojení s Českými Budějovicemi a Třeboní, prochází jí cyklotrasa Novohradsko-Doudlebsko a z ní odbočka č. 1123 a dále pak ještě zelená a modrá turistická stezka. Necelý jeden kilometr severozápadně od obce se nachází přírodní památka Ostrolovský Újezd vyhlášená na ochranu výskytu bledule jarní.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 26.11. 2021
popis

Kašna je situována na opačné straně průjezdné silnice naproti zámku, zasazena je do svahu se spádem k jihu. Pochází pravděpodobně z poloviny 18. století. Je v současnosti bez vody. Je obdélného půdorysu, stěny jsou složeny ze čtyř kamenných desek - vždy dvě nad sebou, spojené železnými skobami a v dolní části po obvodě ještě stažené železnou obručí. Stěny vrcholí profilovanou římsou. Kašna je zakryta jehlancovou stříškou pokrytou dřevěným šindelem, vpředu je zřízen otevřený vikýř se sedlovou stříškou, kterým je přístupný vnitřek kašny. Nároží střechy a čelo vikýře jsou kryty plechováním. Kašna je dokladem technického řešení v oblasti základních potřeb života našich předků. Cenné je její dochování v intaktním stavu. Památkově chráněná od 3.5.1958.

Památkový katalog NPÚ; Jaroslav Špiroch., 26.11. 2021

Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Ostrolovský Újezd