Vesnická památková zóna Krnín chrání především dva svobodnické statky (čp. 1 a 3) s pozdně gotickými jádry, z nichž čp. 3 má navíc i status národní kulturní památky. Spolu s ostatními objekty ve vsi vytvářejí malebný celek, na poměry českého venkova v uspokojivém stavu.
Statek čp. 3 od severu
© Ivan Grisa 04/2011
Krnín (součást obce Chlumec) se nachází severně od silnice I/39. Zejména odbočka ve směru od Krumlova je velmi nenápadná, prakticky neznačená. Parkování je možné bez omezení na návsi. Železniční zastávka Chlumec u Českých Budějovic na trati České Budějovice - Horní Dvořiště je vzdálena asi 1 km východně (spojení po neznačené cestě a silničce). Nejbližší autobusová zastávka Dolní Třebonín, rozcestí se nachází na silnici I/39 (asi 0,5 km jižně od Krnína).
historie

Malá vesnička stojící na návrší severně od silnice České Budějovice - Český Krumlov náležela v minulosti do majetku českokrumlovských kaplanů. Nejpozději od konce 15. století zde hospodařily dva svobodnické rody, které si postavily velké dvorce, připomínající svým charakterem tvrze. Tyto dvorce (dnes č. p. 1 a 3) s četnými dochovanými gotickými a renesančními prvky zdobného i užitkově-technického charakteru (např. tzv. lepenec, tedy dřevohlinitá protipožární klenba pod střechou špýcharu) tvoří základ vesnické památkové zóny, vyhlášené roku 1995. Hodnota dvorce č. p. 3 vedla dokonce roku 2010 k jeho prohlášení národní kulturní památkou. Celek vsi dotvářejí ostatní drobnější objekty převážně z 19.–20. století, zejména v jižní části zástavby přiměřené hmotové a materiálové skladby.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 25.4. 2011

Jihočeský kraj,  Český Krumlov  (CK), Krnín