Větrný mlýn postavený kolem roku 1865. Definitvně ukončil svoji činnost v roce 1945 současně se zánikem mlynářského práva. Od té doby zde byla instalována a je udržována stálá muzejní expozice.
větřák v Rudici
Graficke pismenko Rudice leží 8 km jihovýchodně od Blanska v centru Moravského krasu a své jméno získala po těžbě a tavbě železné rudy.. První písemná zmínka o obci je z roku 1353. Kamenný válcový větrný mlýn holandského typu pochází z roku 1865 s kamennou kruhovou zdí silnou u země 135 cm a o výšce 7,5 m. Měl otáčivou střechu pokrytou šindelem. V roce 1922 byla provedena oprava větřáku, kdy byl vyměněn modřínový hřídel o délce 10 m. V roce 1925 při bouři byly zničeny lopatky a v r. 1929 byl mlýn převeden na elektrický proud. V roce 1940 byl mlýn zaplombován a v roce 1945 zde bylo zrušeno mlynářské právo. V r. 1947 byla ...

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.