Jeskyně byla osídlena lidmi již před 15 tis. lety. První jeskyni prozkoumal v l. 1898-1900 učitel Jan Knies, který vytvořil sbírku nálezů z obd. paleolitu. V l. 1923-1948 byl skupinou Josefa Šamalíka objeven zbytek jeskyně. R. 1936 byla jeskyně otevřena veřejnosti. V l. 2007-2009 velká rekonstrukce.
Stalagmit
Doba prohlídky je 60 min, trasa je dlouhá přibližně 720 m. U jeskyně je velké parkoviště. V nové provozní budově u jeskyně funguje prodej suvenýrů a občerstvení.
8.2. 2012
historie

Jeskyně Balcarka leží u východního okraje vápenců Moravského krasu, ve skále Suchého žlebu. Vyhloubily ji toky Krasovského potoka a potoka Lopače. Jeskyně má patrně nejbohatší krápníkovou výzdobu ze všech jeskyň Moravského krasu. V části „Kaple“ jsou stalaktity černé barvy. Její podzemní systém chodeb, síní a vysokých dómů se rozkládá na dvou patrech. Podle bohatých paleontologických nálezů byla jeskyně sídlištěm skupiny lovců sobů a koní přibl. před 15 tisíci lety, v období poslední doby ledové. Nálezy pečlivě shromáždil a popsal učitel Jan Knies z Rogendorfu (dnešní Krasová) v l. 1898-1900. Jeho cenná sbírka je uložena dnes v ústavu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně. V l. 1923-1948 byly postupně objevovány další části jeskynního systému skupinou pod vedením Josefa Šamalíka. Návštěvníkům byla jeskyně zpřístupněna r. 1936, poté, co byly jednotlivé části jeskyně spojeny v jeden celek. V l. 2007-2009 byla…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Ostrov u Macochy