Synagoga z r. 1639, rozšířena r. 1698, malby z let 1704-5, další úpravy r. 1836, 1892 a 1908. Po r. 1945 skladiště, dnes slouží kult. účelům. Obdélná budova se sedlovou střechou, loď zaklenuta klášterní klenbou, od západu předsíň s ženskou galerií
Synagoga se nachází v komplexu židovského městečka, které se rozkládá u jižní strany hlavního náměstí.
de.ardoise, 26.7. 2006
turistické

Je na místě upozornit, že v jednom z domů naproti synagoze se nachází se sklepním prostoru rituální lázeň (mikve), která je na požádní přístupná k prohlídce. Informace v synogoze.

de.ardoise, 28.7. 2006

Historie barokní synagogy v Boskovicích

Velká boskovická synagoga (synagoga maior) byla vystavěna v roce 1639 na žádost místní židovské obce italským stavitelem Silvestrem Fintou, který přišel do Boskovic z italské Clavenny před rokem 1598. Tento stavitel se také podílel na renesančních úpravách boskovického hradu a patrně také na stavbě věže farního kostela sv. Jakuba staršího. Pozoruhodná stavba boskovické synagogy se stala vzorem pro mnohé synagogy na Moravě i v Čechách a dnes patří mezi nejstarší a nejlépe zachovalé synagogální památky v celé Evropě. Jedná se o obdélnou budovu se širokou sedlovou střechou a mocným obvodovým zdivem. Ústřední prostor tvoří mírně obdélná hala (cca 10 x 8 metrů) zaklenutá vysokou klášterní klenbou (původně zdobenou štukovými rámci podobně jako v kostele sv. Jakuba). Na západě se k hale přimyká valeně klenutá předsíň s hlavním vstupem a nad ní ženská galerie (cca 4 x 8 metrů), která byla původně přístupná dřevěným schodištěm…  číst dále

otvíračka

Synagoga je přístupná v těchto časech: Duben a říjen, soboty , neděle, svátky od 13 do 17 hod. Květen až září, úterý až pátek od 9 do 17 hod., soboty, neděle a svátky od 12 do 17 hod. Výše plného vstupného je 30 kč, polovičního 15 kč. Po předběžné domluvě je možno zpřístupnit i mimo uvedenou otevírací dobu.

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Boskovice